Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Bananen är en av våra mest älskade frukter i Sverige, och faktiskt världen över (även om den egentligen är en ört). Den är god och energigivande och är en riktig all round-frukt. I den här artikeln kommer vi guida dig till allt du kan tänkas vilja veta om den gula frukten!
Det finns många olika användningsområden för banan, dessutom skiljer de sig åt beroende på mognadsgrad och förvaring. Har du exempelvis fryst in din banan för att du inte ville att den skulle bli övermogen? En fryst banan kanske inte gör sig så bra i en fruktsallad eller på pizza, men funkar däremot utmärkt i en smoothie eller en god bananglass!
Har dina bananer råkat bli övermogna? De kanske inte är så goda att äta som de är, men släng dem inte! Det finns så mycket gott du kan göra med övermogna bananer - bananbröd, bananpannkaka, varianter på chokladbollar, banankaka och mycket annat. Det som är så bra är att bananerna blir sötare och mjukare ju mer de mognar, därför passar övermogna bananer perfekt i bakning av olika slag. Den mjuka bananen bidrar till en härlig konsistensen och hjälper till att binda ihop olika ingredienser, dessutom får man ut en väldigt naturlig sötma.
Banan är en perfekt frukt att använda till desserter, framförallt eftersom de kan tillagas på så många olika sätt. De är jättegoda att både ugnsbaka, steka, flambera och fritera - och såklart att äta som de är. Varm banan passar väldigt gott till vaniljglass, men det finns fler smaker som går väl ihop med banan. Vanliga favoriter är choklad, nötter, sprit av olika slag, kaffe, lönnsirap, färska bär, kokos, ananas, mango, kiwi, kardemumma och kanel. Listan kan göras lång, och det är bara din fantasi som sätter gränserna när du ska komponera ihop din banandessert.
Både friterad och stekt banan är en riktig klassiker som blir riktigt gott om man serverar med vaniljglass och lönnsirap. Ska du fritera bananen är det viktigt att du först doppar den i en frityrsmet, som du också kan smaksätta om du vill - till exempel med lime eller kokos. Ska du steka bananen blir det godast om du gör det i rikligt med smör. Du kan även karamellisera bananen om du adderar råsocker i pannan, men även vanligt strösocker går bra.
Stekt och karamelliserad banan är otroligt gott, men du kan höja rätten ännu ett snäpp genom att flambera bananen.
När bananen börjar bli färdigkaramelliserad ska du ta av pannan från värmen, addera sprit och direkt tända eld i pannan. När elden brunnit ut, vilket går väldigt fort, är bananerna klara. Något väldigt viktigt att tänka på när du flamberar är att fläkten ska vara avstängd! Du ska också använda dig av starksprit när du flamberar, helst med en alkoholhalt på omkring 40%. Spriten kommer såklart också sätta smak på bananerna, så ta någon sort du föredrar.
Gott till just banan är till exempel cognac eller rom. Du kan också smaksätta smörspadet med till exempel lime, apelsin eller ingefära efter att elden brunnit ut. Servera de flamberade bananerna med spadet från pannan, valfri glass och gärna rostade nötter. Kommer garanterat bli en hit och en uppskattad efterrätt.
En riktig barndomsfavorit är den grillade bananen i folie med mjölkchoklad eller after eight. En supersmidig och väldigt god efterrätt även om vissa påstår att den är utdaterad. Du skär ett snitt längs med bananen (med skalet på) och stoppar ner bitar av valfri choklad. Sen slår du in den i ett foliepaket och lägger antingen på grillen eller i ugnen - cirka 10 min på grillen och 20 min i ugnen. Du kan såklart peta ner annat än bara choklad i bananen, kanske salta nötter, bär eller minimarshmallows!
249,75 kr /kg
82,50 kr /kg
82,00 kr /kg
82,00 kr /kg
47,90 kr /l
149,75 kr /kg
Trots att det finns ett visst motstånd från många, så finns det ändå en del maträtter där banan faktiskt passar perfekt! En god pizza med banan och curry, eller varför inte klassikern Flygande Jacob med bacon och jordnötter. Ska man använda sig av banan i mat kan det vara bra att tänka på att inte tillaga bananen alldeles för länge, då den blir väldigt mosig.
Vill du prova att använda banan i mat kan du börja med de säkra smakerna som passar till - kyckling, fläsk, curry, kokosmjölk, ananas, mango chutney och så vidare. Är du ett fan av frukt i mat, kanske framförallt banan, testa dig fram och hitta nya spännande smakkombinationer med banan.
Banan är inte bara en frukt som är god och kan användas till väldigt mycket, den är också fullproppad med nyttigheter! Den innehåller mängder av viktiga näringsämnen som bland annat vitamin A, B och C, magnesium, kalium, järn och fibrer. Dessutom är de naturligt fria från salt, kolesterol och fett. De vitaminer och mineraler som bananer innehåller har såklart en positiv inverkan på kroppen. Bland annat kan de enligt Medical News Today ge förbättrad hjärthälsa, motverkar högt blodtryck och bidrar till en mer normal tarmrörelse. Bananer innehåller även en del kalorier samt socker, som ofta ligger till grund för myten om att banan skulle vara onyttigt, vilket inte alls stämmer.
Att bananen är rik på kalorier är positivt, det ger en hög mättnadskänsla och förser oss med mycket energi. Banan är ett perfekt snabbt mellanmål med andra ord.
Alla bananer innehåller gott om nyttigheter, men näringsvärdena skiljer sig åt beroende på mognadsgrad. En grön banan är mer fiberrik än gula mogna bananer, så ett bra tips om du har svårt att få i dig tillräckligt med fibrer är att välja lite grönare bananer. Däremot sägs de mogna gula bananerna vara omkring 8 gånger mer effektiva när det kommer till att hjälpa till att stärka immunförsvaret.
Visste du att...
En banan innehåller 95 kalorier per 100 gram. Det innebär att en liten banan på 100 gram innehåller cirka 95 kcal och 396 kj!
Tyvärr har vi nog alla varit med om att dom härligt gula bananerna vi köpt hem alldeles för snabbt har blivit övermogna. Trots att det inte ser så aptitligt ut med skrumpna och svarta bananer finns det faktiskt en mängd godsaker du kan använda dem till, som du kan läsa om längre upp i artikeln. Önskar du dock hålla dina bananer gula och fräscha - kanske slippa undan att tvingas baka bananbröd - då finns det ett gäng tips för hur du ska förvara dina bananer på bästa sätt.
Det viktigaste för att undvika bruna bananer är att du inte förvarar bananerna i en plastpåse eller lägger de i direkt värme eller solljus. Helst ska de förvaras svalt och mörkt. Bara genom att förvara bananerna på rätt sätt bromsar du mognadsprocessen, men det finns såklart ännu fler tips för att hålla dina bananer fina! Ett tips är att linda in stammen i plastfolie eller bivaxduk, antingen över stammen för hela bananklasen, eller så delar du upp bananerna och lindar in varje stam var för sig. Under mognadsprocessen släpper bananen ifrån sig etylengas vilket bland annat gör att de blir bruna snabbare. Håller man däremot tätt runt stammen frigörs mindre gas och bananen tar längre tid på sig att bli brun.
Ett annat bra tips är att förvara bananerna separat från andra frukter och grönsaker, framförallt äpple, päron, avokado och tomat. Dessa frigör nämligen samma gas som bananer. Förvarar man dessa frukter tillsammans så kommer de påverka varandra och snabbare bli övermogna och dåliga. Vill du däremot få exempelvis avokado att mogna snabbare så är det ypperligt att förvara den med bananerna.
Du kan förvara dina bananer i kylskåpet, där håller de sig fräscha i flera dagar. Skalet kommer bli brunt snabbt, men när du skalar bananen är den precis lika färsk som innan. Tänk dock på att ta fram bananen ett tag innan du ska äta den, så konsistensen och smaken hinner återgå till det vanliga, då detta påverkas när den är kall. Omogna gröna bananer bör dock inte förvaras i kylskåpet, om du vill att de ska mogna. Mognadsprocessen kommer nämligen inte återupptas efter att du tar ut bananerna från kylskåpet igen.
Som sista tips för förvaring av bananer vill vi slå ett slag för citrusfrukter! Redan skalad banan, och exempelvis skivad banan - räddas från brun missfärgning med lite pressad citrusfrukt. Det går utmärkt att frysa in bananer som är på väg att bli övermogna. Skala och skiva bananerna innan du fryser in dem. Frysta bananer funkar bra att använda i smoothies, enkla glassar och liknande.
Den frukt som säljs allra mest i Sverige är just bananen. Men det är inte bara i Sverige den är populär, runt om i världen är banan oftast den frukt som konsumeras mest. Faktum är att i världen så är bananen den åttonde viktigaste grödan, och det produceras omkring hela 130 miljoner ton bananer varje år världen över! I Sverige äter vi inte riktigt så mycket, men ändå cirka 17 kg bananer per person och år, vilket är omkring 120 stycken bananer per person.
Den banan som nästan alltid säljs i Sverige är av sorten Cavendish, men det går även att få tag på Gros Michel-bananer. Men våra vanliga märken som Chiquita, Dole och Fyffes säljer just Cavendish-bananer. Bananer växer i många delar av världen runt ekvatorn, främst kring Central- och Sydamerika men även Sydostasien och delar av Afrika. Den banan vi äter mest av i Sverige är en klassisk banan som har ett grönt skal när den är omogen som går över till gult när den mognar och blir slutligen brun när den är övermogen. Men faktum är att det faktiskt finns bananer med skal i andra färger än gult. Det finns också både lila, blåa och röda bananer.
Den röda bananen har ett skal som ligger mellan mörkrött och rödbrunt i färgen, och har ett gräddfärgat till ljusrosa fruktkött. Den är mindre och har en sötare och mer aromatisk smak än våra vanliga gula bananer och passar därför perfekt i desserter. Vissa av de röda bananerna har också en lätt smak av hallon! Du äter och hanterar röda bananer precis på samma sätt som gula bananer.
Den blå bananen, även kallad blue java, har ett blått skal när frukten är omogen. När den blå javan sedan mognar blir dock skalet gult som på vanliga bananer. Den blå javan odlas förutom i Asien och Centralamerika, som den vanliga bananen, också mycket på Hawaii och kallas ibland också för Hawaiian banana. Trots att den odlas i varma klimat är den blå bananen mer köldtålig än den vanliga. Utöver detta skiljer den sig också mycket från den gula bananen i både smak och konsistens. Den blå bananen kallas för många olika saker i olika delar av världen, på bland annat Hawaii kallar man den för Ice cream banana. Det är för att smaken påminner mycket om vanilj och konsistensen är luftigare och krämigare än vanlig banan. Kyler man lätt ner en blå java kan man alltså få något som liknar vaniljglass, fast med bara banan!
99,75 kr /kg
22,37 kr /kg
30,95 kr /kg
38,95 kr /l
508,18 kr /kg
103,80 kr /l
79,90 kr /kg
22,95 kr /kg