Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Här delar vi med oss av en steg för steg–guide med tips på vad du behöver för att göra en riktigt proffsig halloweenpumpa. Använd helst din halloweenlykta utomhus, eftersom de håller längre i kyla.
Att göra en hemmagjord halloweenlykta av pumpa, en så kallad Jack-o’-lantern, till halloween är väldigt populärt hos både barn och vuxna, även om det lätt blir lite kladdigt under tiden. Men du, låt dem inte enbart bli stående på trappan som dekoration, se även till att ta hand om de goda pumparesterna som blir över efter att du gröpt ur din Halloweenpumpa. Längre ner i artikeln tipsar vi om hur du kan använda pumpans kött och kärnor.
Pumpor har relativt hårda skal, när locket och själva mönstret skärs bör detta göras av en vuxen – så att inga små fingrar skadas. Använd gärna färdiga set för att karva pumpan, men det går lika bra med en kort vass kniv.
1. Skär ut ett lock runt stammen, stort nog för att du ska få plats med handen. Här krävs en vass, kort kniv som du vinklar lite.
2. Gröp ur fruktköttet och töm lyktan på det som känns kladdigt. Spara gärna fruktköttet och pumpakärnorna till matlagning och bakning.
3. Rita mönster på pumpan.
4. Skär ut mönstret. Här krävs en vass och gärna kort kniv igen. Du kan skära en skåra runt mönstret och sedan trycka hårt inåt så att den utskurna delen ramlar in i pumpan. Om du skär ytliga detaljer och inte gör hål genom pumpan så lyser den riktigt mysigt.
Tips! Smörj insidan av pumpan med vaselin när du gjort färdigt lyktan, då håller den längre.
Ofta används gravljus i pumpalyktor, men tänk på att just gravljus inte ska användas inomhus. Om du tänkt använda lyktan inne så passar det bättre med LED-ljus. Om du använder ett riktigt ljus i pumpan, håll då lyktan under uppsikt och lägg inte på locket.
Pumpor är inte bara goda, de har även ett rikt innehåll av näringsämnen: C-vitamin, A-vitamin, kalium, betakaroten, folsyra och niacin. Snygg, god och nyttig - vi röstar för att låta pumpan ta plats i köket.
Olika sorters pumpa
Det finns många olika sorters pumpa att välja på, men de sorterna som oftast används till att utsmycka entrén med under Halloween är Jättepumpa eller sorten Muscat, den karaktäristiska "Disney-pumpan". För matlagning är det den lite smidigare Butternutpumpan som dominerar, men även en klassisk Halloweenpumpa går att äta.
- Säsong: Augusti-september (Sverige). Även senare under hösten/vintern (Europa)
- Ursprung/växer: Amerika. Markkrypande växtsättning
- Förvaras: Svalt, 7-10 grader
- Hållbarhet: Upp till månader om den är hel och får ligga mörkt, svalt och torrt.
Historien bakom halloweenlyktor är rätt så ruggig och passar perfekt för halloween. Det sägs att det en gång för länge sedan levde en smed vid namn Jack. Jack var för ond för att komma in i himlen, men lyckades ändå på något sätt lura djävulen så att han undslapp helvetet. Jack irrade därför runt på jorden, mitt mellan de två världarna. För att inte tappa bort sig så hällde han glödande kol i de rovor han ätit.
Tips! Matcha dina läskiga pumpalyktor med en rykande bål
En mogen pumpa ger ifrån sig en dov klang om man knackar på skalet (detta gäller naturligtvis när skalet är intakt). Den doftar lite sött när man delar den och har inga fläckar. Om du köpt en pumpa för att tillaga enbart finns det några alternativ att gå efter inför tillagning. Det hårda skalet kan vara svårt att handskas med så enklast är att skära pumpan i klyftor och ugnsbaka eller koka klyftorna i cirka 45 minuter tills fruktköttet är mjukt. Därefter går det enklare att lossa fruktköttet från skalet. Innanmätet i pumpan är mindre gott, men kärnorna blir riktigt goda, ta tillvara på dem. När det kommer till fruktköttet är det läge att tänka “rotfrukt”. Använd den i soppan, grytan eller rosta i ugnen.
Inspiration från Amerika
Precis som med Halloweenfestligheterna är det läge att hämta inspiration från Amerika, där pumpan nyttjats i matlagning i alla tider. På hösten använder amerikanerna pumpa som krydda i allt. I grytor, soppor, bröd, pajer, alla efterrätter du kan tänka dig, i latten med mera. Tillsammans med kryddor så som ingefära, kanel, kardemumma, nejlika, muskotnöt och kummin ger pumpan oss goda och värmande rätter till hösten.