Här var det tomt på varor
Fyll varukorgen under veckan, så blir det mindre jobb när det är dags att beställa.
Barnkalas kan bli hur kul (eller stressigt) som helst. I denna artikel bjuder vi på tips och inspiration inför ett barnkalas, med förslag på allt från lekar till tema för kalaset samt recept på fika och mat.
Med lite framförhållning slipper du stressa när kalaset närmar sig. Inbjudningar är prio ett och inte långt därefter kommer såklart planering av vilken sorts fika eller mat som födelsedagsbarnet önskar sig. Strunta i alla oskrivna regler för barnkalas och fokusera på att barnen ska ha en kul dag med skratt och bus. Presentpåsar till gästerna är inget måste, och vem säger att just ditt barn vill ha en tårta på kalaset?
Ett tema är alltid kul och gör det enkelt att fokusera på rätt sorts dekoration. Kanske finns en favoritfilm eller hobby du kan inspireras av? Har du ett bestämt tema så kan även detta bli en del av aktiviteterna under kalaset.
Ett barnkalas pågår oftast mellan 1-3 timmar beroende på ålder, längre än så brukar mestadels innebära trötta och överstimulerade barn.
Inbjudan
Börja med att räkna hur många barn som ska bjudas in till kalaset. En enkel tumregel kan vara att bjuda in så många gäster som antal år barnet fyller. Ska endast ett par barn ur en klass bjudas in så görs detta direkt i postlådan, via ett telefonsamtal eller digitalt - inte i klassrummet eller på skolan.
Om du planerar ett lite större barnkalas så är det klokt att skicka ut inbjudningar. På inbjudningskortet bör du vara tydlig med när och var kalaset kommer ta plats, vad som kommer serveras på kalaset och även mellan vilka klockslag kalaset pågår. Med ett “meddela om du inte kommer” så underlättar du både för dig själv och andra föräldrar.
Det finns fina färdiga mallar för inbjudningskort att skriva ut, men visst är det extra kul med ett personligt inbjudningskort. Låt födelsedagsbarnet själv rita eller skriva på inbjudningskorten om den möjligheten finns.
På ett barnkalas är det lika vanligt att det serveras pizza eller annan mat, som tårta eller fika. Det finns inga regler, utan handlar mer om vad barnet önskar och vad du som förälder har tid och lust med.
Kom ihåg att barn i grupp sällan har tid att sitta ner en längre stund, om du serverar mat så ska den vara lätt att servera och äta. Spett med exempelvis köttbullar, korv med bröd och hamburgare funkar perfekt, även plockmat av alla de slag brukar vara uppskattat.
Är middagsbordet för litet? Lägg ut en picknickfilt eller ett stort lakan på golvet och massor av kuddar - låt barnen ha en helt egen mysig picknick!
Här hittar du recept, godis och fika till barnkalaset
Så gör du en tårta till kalaset
En klassisk prinsesstårta med ljus är ofta uppskattad, men räkna med att det blir krig om marsipanrosen.
Att få till en snygg prinsesstårta kan dessutom vara lite klurigt. Varför inte baka en busenkel chokladbollstårta istället - garanterat en succé.
Självklart är det inte alla barn som vill ha en klassisk tårta på sitt kalas. Hör med just ditt barn vad hen föredrar. Kanske är det en glassbuffé, bullar och kakor eller en pannkakstårta? Ett tårtfat med en cupcake till varje barn kan också bli ett roligt och annorlunda inslag på kalaset.
Sockerfritt barnkalas
Det blir lätt väldigt stora mängder socker på barnkalas, och en del föräldrar ser helst att detta undviks. Inga problem - visst går det att planera ett sockerfritt barnkalas. Frukt och bär är precis lika uppskattade hos de flesta barn, det beror mestadels på hur du presenterar det.
Istället för en klassisk gräddtårta eller prinsesstårta, gör en vacker vattenmelontårta med grädde och massor av färska bär. Tårtan är enkel att göra, och extra god till ett sommarkalas.
Dukning och dekoration
Låt temat och inplanerat pyssel bli en del av dekorationen. Tomma toapappersrullar kan göras om till massor av figurer som sedan kan ställas upp på fikabordet. Kottar och tändstickor görs enkelt om till små djur, och även här kan barnen själva pyssla med dekorationen.
Blås upp massor av färgglada ballonger och låt barnen måla på ballongerna. Serpentiner gör vilket kalas som helst färgglatt och spralligt.
Köp hem papperstallrikar och pappersmuggar eller begagnat porslin om du är rädd om vardagsporslinet, det är lätt hänt att glada och uppjagade barn tappar porslin eller är lite oförsiktiga. Duka med en pappersduk och låt barnen få rita på bordet, det blir ett uppskattat inslag på kalaset.
Visst kan man låta barnen sköta aktiviteterna och lekarna själva på kalaset, men det blir mer uppstyrt och mindre risk för bråk om det finns lekar inplanerade. Ju äldre barnen blir desto mindre intressant blir aktiviteter, då passar det bättre med en långfilm eller disco. Undvik lekar där man “åker ut” för de mindre barnen, bestäm istället att alla påbörjar nya omgångar samtidigt.
Klassiska lekar som kurragömma, “under hökens vingar” och att jaga såpbubblor är alltid uppskattade för de lite mindre barnen. Anordnar du ett lite mindre kalas, så varför inte låta barnen göra eget slime.
Äldre barn tycker ofta det är kul att dekorera och pyssla. Låt dem exempelvis dekorera sin egen cupcake. Köp hem strössel, frosting och annat kul att toppa muffinsen med.
Förslag på lekar och aktiviteter
Dekorera en fotoram
Måla en egen fotoram! Köp neutrala eller vita fotoramar och låt barnen dekorera sin egen ram, detta blir en uppskattad aktivitet som underhåller barnen en god stund. Se bara till att det finns gott om exempelvis limstift, glitterpennor, färgglatt papper och barnsaxar.
Skattjakt
En skattjakt är alltid spännande! Denna aktivitet passar extra bra när kalaset inte är så stort. Rita en karta med enkla gåtor, själva jakten kan pågå både inne och ute. På varje gömställe kan en ny karta finnas med gåtor som leder till nästa del av jakten. Själva skatten kan innehålla allt från extra godis till en efterlängtad film att se eller ballonger för ett vattenballongskrig.
Dansa, pausa
Förbered en spellista med barnens favoritlåtar och ställ in en portabel högtalare i ett av rummen. Starta en låt och pausa mitt i dansen.
Tips! Har du ingen bärbar högtalare så kan du lägga ner mobilen i en större bunke, det ger en bra resonans.
Viskleken
Sätt barnen i en ring och låt ett av barnen viska något roligt i örat på personen bredvid och så vidare. Sista barnet i ringen säger högt vad hen hört, vilket ofta leder till många skratt eftersom det inte stämmer med vad första barnet sa.
Pyssel
Pyssel funkar alltid. Här kan du låta fantasin flöda. Låt barnen skapa egna pappersugglor, toapappersspöken eller rita ett släktträd. Det viktigaste med pyssel är att det finns gott om barnsaxar, limstift, tuschpennor och annat som kan tänkas behövas.
Tre veckor innan kalaset
- Skicka inbjudningar - Planera mat och/eller fika
En vecka innan kalaset
- Införskaffa papptallrikar och engångsbestick om du vill slippa diska - Köp hem toapapper, barn använder massor - Finns det nog med sittplatser vid bordet? Planera annars in en alternativ sittplats
På själva kalasdagen
- Lås dörrar till de rum du vill slippa städa - Se till att ha en sopsäck i närheten av där barnen äter och öppnar presenter - Låt husdjur få vila öronen från allt stoj och stim, kanske finns ett rum som får bli husdjurs-rummet?
3,00 kr /st
4,00 kr /st
9,98 kr /st
2,74 kr /st
49,95 kr /st
559,00 kr /st
Kan man ens prata om etikett på barnkalas? Jovisst kan man det, men det handlar mer om hur man får ett smidigt och roligt kalas än annat. Som inbjuden ska du vara noga med att meddela eventuella allergier inför ett barnkalas. Erbjud att hjälpa till om du stannar, annars är det bättre att ta sorti. Oftast är det enklare att hantera exalterade barn om föräldrarna inte är på plats. Om ditt barn däremot inte är blöjfritt så stannar du självklart kvar.
Tips! Påminn ditt barn att det är födelsedagsbarnets föräldrar som bestämmer och att hen ska lyssna på dem.
Presentförslag
Frågar man ett barn vad hen önskar sig så får man ofta en gedigen lista som förlängs efter tid när barnet funderat lite på saken. Tänk på att det barnet säger först oftast är det som önskas mest. Du kan även be barnet att rangordna sin önskelista, vilka två presenter är de absolut mest önskade?
Här hittar du presenter du enkelt kan klicka hem
Kom ihåg att barn inte bryr sig om dyra presenter, det är vi vuxna som jämför, och år efter år måste överträffa oss själva. Tycker födelsedagsbarnet om hårsnoddar? Köp massor av hårsnoddar och lägg i en fin ask, det räcker faktiskt.
Tips! Står du framför en “2 för 1” i butiken när du köper present – passa på och köp. Det pågår kalas året om, och då har du en present färdig till ett fyndpris.
Ibland önskar sig barn kläder, och det kan vara lite klurigt att hålla koll på klädstorlekarna för alla åldrar. Här får du en fingervisning på barnstorlekar från 4 år till 12 år. Tänk på att storlekarna kan skilja sig markant mellan butikerna. Spara även kvittot när du köper kläder, ifall storleken inte stämmer eller om fler köpt exakt samma.
4-5 år = Strl 110 5-6 år = Strl 116 6-7 år = Strl 122 7-8 år = Strl 128 9-10 år = Strl 140 10-11 år = Strl 146 11-12 år = Strl 152
Tänk på att barn växer olika fort, ibland kan det vara klokt att köpa en storlek större för att säkerställa att plagget passar. Fråga barnets förälder om du vill vara helt säker på klädstorleken.
Obs! Om du fått veta att inga presenter önskas, respektera detta.