Gå vidare till huvudinnehåll
Louise lax med blomkålscouscous och basilikakräm
Louise Johansson

Louise lax med blomkålscouscous och basilikakräm

30 minEnkelt
447,15 kr
4 portioner 88,78 kr per portion
Gästkocken Louise Johansson lagar fantastisk lax med blomkålscouscous. Blomkålen har verkligen fått ett uppsving på grönsakskartan och är perfekt att servera som ett alternativ till couscous, bulgur och ris. Den innehåller massor av vitaminer och mineraler som C vitamin, beta-karoten, kalcium samt järn.

Basilikakräm
1 stÄgg
2 tskVitvinsvinäger
1 dlRapsolja
1 stBasilika - färsk
1 krmSalt
1 klyftaVitlök Vanlig
1 mskDijonsenap
1 tskHonung Flytande
Lax
1 krmSvartpeppar Malen
2 mskOlivolja, Extra Virgin
1 krmSalt
600 gFärsk laxfilé
Blomkålscouscous
70 gSalladsmix
1 stBlomkål Färsk
2 mskOlivolja, Extra Virgin
100 gRiven Parmesanost
0,5 stCitron
1 krmSalt
1 krmSvartpeppar Malen
Instruktioner
1

Sätt ugnen på 90 grader.

2

Blomkålscouscous: Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Pulsmixa buketterna i en matberedare till couscous-storlek och sjud i vattnet i cirka 1 minut. Häll av och kyl ner i kallt vatten, låt rinna av väl.

3

Lax: Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Salta och peppra. Ugnsbaka med termometer till innertemperaturen är 52 grader, det tar cirka 15 minuter.

4

Basilikakräm: Mixa under tiden basilikablad, ägg, dijonsenap, vitlök, vinäger och honung. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant mixande tills det binder till en kräm (majonnäsliknande). Smaka av med lite salt.

5

Blomkålscouscous: Blanda blomkålscouscousen med olivolja, citronsaft och rivet skal, riven grana padano, salladsblad samt salt och peppar efter smak.

Servera laxen med blomkålscouscousen och basilikakrämen.

Foto och styling: Sanna Livijn Wexell

Näringsvärde: 717 kcal, 41 g protein, 59 g fett, 5 g kolhydrater.

Bild:

Sanna Livijn Wexell