Skip to main content
Ramen med krispig lax och jordnötter
Mari Bergman

Ramen med krispig lax och jordnötter

1 h 30 minEasy
730,30 kr
4 portions 111,74 kr per portion
En populär japansk soppa med smakrik buljong. Här har vi använt risnudlar och toppat vår ramen med krispigt stekt lax, färska grönsaker och jordnötter. Välj dina favoritnudlar och nötter efter önskemål.

Buljong
2 krmChiliflakes
1 krmSvartpeppar Hel
2 tbspVitvinsvinäger
1 krmSalt
100 gShiitake-svamp
300 gNudlar
1 tbspHonung Flytande
2 tbspRapsolja
1 pc.Broccoli Färsk
1,5 tbspSesamolja
5 tbspKycklingfond
250 gPak choi
3 tbspFärsk ingefära
4 tbspJapansk soja
2 tbspFisksås - Asiatisk
1,5 LVatten
1 pc.Chilipeppar Röd
5 cloveVitlök Vanlig
150 gOstronskivling
Krispig lax
0,5 pc.Mynta - färsk
1 tbspSmör
2 krmRåsocker Strö
1 tspFlingsalt
2 tspJapansk soja
1 tbspRapsolja
2 krmIngefära Malen
0,5 tspChiliflakes
600 gFärsk laxfilé
Topping
0,5 pc.Mynta - färsk
50 gBöngroddar
100 gJordnötter Rostade/Saltade
50 gSalladslök
Instructions
1

Värm ugnen till 160 grader.

2

Buljong: Skala och riv ingefära och vitlök. Finhacka chilipepparn. Dela ostronskivlingen i mindre bitar och halvera shiitakesvampen.

3

Fräs ingefära, vitlök och chili i rapsolja i en stor kastrull/gryta i ca 1 min under omrörning. Tillsätt svampen och fräs ytterligare i 2 min.

4

Tillsätt kycklingfond, soja, fisksås, vitvinsvinäger, sesamolja och honung och låt puttra på hög värme i ca 1 min. Tillsätt vatten, och låt buljongen koka upp. Sänk värmen, och låt buljongen sjuda under lock i minst 1 tim. Rör om då och då.

5

Dela broccolin i mindre buketter och skär pak choi i bitar. Spara 4 st hela pak choiblad till garnering.

6

Lax: Krydda en sida av den hela laxfilén med salt, chiliflakes, ingefära och råsocker.

7

Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Stek laxen enbart på den kryddade sidan på medelhög- hög värme i ca 2-3 min så att laxen får en krispig yta. Tillsätt soja i pannan och ös med en sked över laxen.

8

Lägg laxen med den stekta sidan upp i en ugnsfast form. Strö över lite finhackad mynta och stek klart i ugnen i ca 20 min.

9

Topping: Strimla salladslöken och hacka eller mortla nötterna. Skölj böngroddarna. Lägg upp toppingen i skålar och ställ åt sidan.

10

Tillred nudlarna enligt anvisning på förpackningen och spola dem sedan kalla.

11

Buljong: Smaka av buljongen med chiliflakes, salt och peppar efter smak. Tillsätt broccolibuketter och pak choi och låt grönsakerna sjuda i buljongen i 2 min.

12

Servering: Fördela nudlar i djupa tallrikar och slå över buljong. Toppa med krispig lax, salladslök, böngroddar och nötter. Dekorera med hela pak choiblad och myntakvistar. Ät och njut!

Photo:

Lina Eriksson