Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Blomkålssoppa | ||
2 krm | Svartpeppar | |
450 g | Blomkål Färsk, (1 st) | |
2 tbsp | Rapsolja | |
0,5 dl | Havrebaserad matlagning | |
2 pc. | Vitlök Solo | |
0,5 tsp | Salt | |
2 tsp | Vitvinsvinäger | |
3 tbsp | Lantbuljong | |
2 tsp | Citronjuice - råpressad | |
100 g | Schalottenlök | |
7 dl | Vatten | |
Topping | ||
50 g | Blomkål Färsk | |
5 tsp | Rapsolja | |
1 tbsp | Färsk timjan | |
Kryddiga höstärtor | ||
0,5 tsp | Sirap Agave | |
1 dl | Ärtor | |
1 krm | Cayennepeppar | |
2 krm | Paprikakrydda | |
2 tsp | Rapsolja | |
1 krm | Salt |
Kryddiga höstärtor: Blötlägg ärtorna i 1 dygn. Koka dem sedan i ca 20 min. Sila av vattnet och låt ärtorna svalna.
Värm ugnen till 200 grader.
Blomkålssoppa: Skala schalottenlök och vitlök. Ta bort den grövsta blasten från blomkålen och dela blomkålen i 4 delar. Lägg schalottenlök, vitlök och blomkål på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 30 min.
Koka upp vatten, buljong och vitvinsvinäger i en kastrull på spisen.
Mixa den rostade blomkålen och löken med den varma buljongen i en blender till en slät krämig soppa. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt havregrädde. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.
Kryddiga höstärtor: Hetta upp olja i en stekpanna och fräs ärtorna tillsammans med cayennepeppar, paprikapulver och salt så att de blir lite krispiga. Tillsätt honung och blanda om. Ta av ärtorna från värmen.
Topping: Hyvla tunna skivor av blomkål med hjälp av en mandolin. Plocka timjanblad.
Servering: Häll upp soppan i små portionsskålar. Ca 1 dl/ skål. Toppa med lite kryddiga höstärtor, hyvlad blomkål och timjanblad. Droppa över lite rapsolja.
Photo:
Lina Eriksson
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Cayennepeppar 30g Santa Maria
1 Paprikapulver 37g Santa Maria