Skip to main content
Mexikansk bönchili med mörk choklad
Mari Bergman

Mexikansk bönchili med mörk choklad

1 h 30 minEasy
340,51 kr
8 portions 23,24 kr per portion
Prova att laga den här vegetariska bönchilin - lika god till vardags som till fest! Bönchilin toppas med en het chilikräm och serveras med knapriga nachos.

Chilikräm
1 pc.Röd Paprika
1 pc.Lime
1,5 dlCreme Fraiche Naturell
1 tspHonung Flytande
1 krmSalt
2 tspRapsolja
2 pc.Chilipeppar Röd
Bönchili
1 pc.Chilipeppar Röd
1 pc.Jalapeno Färsk
500 gKrossade Tomater
1 pc.Lime
4 cloveVitlök Vanlig
1 tbspFärsk ingefära
500 gSötpotatis
1 tbspTamarisoja
1 tbspSpiskummin
1 tspSalt
50 gMörk chokladkaka
760 gKidneybönor
4 tbspRapsolja
33 clAlkoholfri öl
2 pc.Rödlök
1 tbspGrönsaksbuljong
Tillbehör
370 gTortillachips
Instructions
1

Värm ugnen till 225 grader.

2

Chilikräm: Dela chilin på mitten. Dela och kärna ur paprika. Lägg chili och paprika med snittytan upp i en ugnsfast form. Pensla med lite olja och rosta i ugn i ca 30 min.

3

Bönchili: Skala och grovhacka rödlök. Skala och riv vitlök och ingefära. Skölj och finhacka jalapeno och chilipeppar. Skala och tärna sötpotatisen smått.

4

Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs lök, vitlök, ingefära, jalapeno, chilipeppar och sötpotatis tillsammans med spiskummin i ca 2 min under omrörning.

5

Tillsätt krossade tomater, grönsaksbuljong, öl, soja, sköljda kidneybönor och salt. Koka upp och låt grytan småkoka i ca 45 min. Rör om med jämna mellanrum.

6

Chilikräm: Ta ut den rostade chilin och paprikan ur ugnen och låt svalna. Mixa samman med limesaft och honung med hjälp av en stavmixer. Blanda försiktigt krämen med creme fraiche. Smaka av med salt.

7

Bönchili: Bryt chokladen i bitar och tillsätt till grytan. Riv i limeskal och smaka av med limesaft. Smaka av och krydda ev mer med salt.

8

Servera bönchilin med nachochips och chilikräm.

Näringsvärde: 635 kcal, 17 g protein, 29 g fett, 70 g kolhydrater

Photo:

Nurlan Emir