Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Vaniljsås | ||
1 pc. | Vaniljstång | |
3 pc. | Ägg | |
2 dl | Vispgrädde | |
0,5 dl | Strösocker | |
2 dl | Standardmjölk | |
50 g | Smör | |
5 pc. | Äpplen | |
250 g | Smördeg | |
1,5 dl | Strösocker |
Börja med vaniljsåsen: Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i en kastrull med vispgrädde och mjölk. Låt koka ihop under omrörning i 5 minuter. Ta upp vaniljstången och låt gräddkoket svalna.
Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Rör ner i gräddkoket, och värm upp allt försiktigt under vispning tills det tjocknar. Vaniljsåsen får aldrig koka, då skär den sig! När den tjocknat låter du den svalna.
Fortsätt med Tarte Tatin: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i fyra klyftor, spara en äppelhalva.
Smält smör och socker på medelvärme i en tjockbottnad, ugnstålig stekpanna. Låt blandningen bubbla lite. Försök att inte röra om så mycket, utan luta bara stekpannan fram och tillbaka så att sockret inte bränner fast.
Placera äppelklyftorna med snittytan uppåt i ett fint mönster i stekpannan. Lägg äppelhalvan i mitten. Låt äpplena puttra och karamelliseras på låg värme, i 10-15 minuter. Luta stekpannan fram och tillbaka då och då så att det inte bränner fast i botten. Lyft sedan av plattan.
Lappa ihop och kavla ut smördegsplattorna mellan två bakplåtspapper eller på mjölat bakbord så att degen blir något större än stekpannan. Lägg degplattan över äpplena i stekpannan och stoppa ner den runt kanterna, som att du bäddar ner äpplena.
Grädda tarten i 15-20 minuter, tills ytan är gyllene. Låt den sedan stå och svalna lite.
Lossa tarten i kanterna från stekpannan med en kniv. Använd ugnsvante och lägg ett fat som är större än stekpannan upp och ner över som ett lock, och vänd snabbt på stekpannan, så att tarten hamnar med äpplena uppåt på fatet. Låt tarten glida ner i pannan igen, eller servera den på fatet med vaniljsås.
Recept och
Photo:
Linnea Swärd
1 Äpple Sverige "Aroma" Klass1