Skip to main content
Klassisk ostprovning
Arla

Klassisk ostprovning

20 minEasy
510,00 kr
6 portions 52,72 kr per portion
Den här ostprovningen erbjuder allt från milda till starka ostar, vitmögelost, blåmögelost, getost, kittost och hårdost. Perfekt för dig som vill lära dig mer om ost, eller för dig som är redo att hitta en ny favorit!

150 gGruyerost
140 gÄdelost
100 gFikonmarmelad
250 gLantbröd
15 gManchegoost
180 gBrieost
2 pc.Päron
150 gGetost, Chevre
180 gTaleggioost
100 gKnäckebröd
200 gNötmix Saltad/Rostad
Instructions
1

Matcha ostarna med passande tillbehör. Här finns det ett antal enkla regler att följa. Fruktiga tillbehör tar till exempel bort ostens beska. Sälta i ost lyfter fram det söta i tillbehören. Feta ostar rundar av tanninerna i vin vilket gör att vinet känns mildare och mindre kärvt och strävt. Söta tillbehör gör torrt vin beskt och strävt.

2

Ta fram ostarna ur kylen minst 1 timme innan provningen för att locka fram alla smaker. Tänk på att även kanten på till exempel en vitmögelost ger andra smaker än innanmätet.

3

Placera ostarna i en smakstege. Det vill säga den mildaste först och de med mest intensiv smakstyrka sist. Prova först osten rent, lägg sedan till lite marmelad eller andra tillbehör. På så vis får du känna på ostens alla smakmöjligheter.

För mer information om hur du anordnar en ostprovning, gå in på: https://www.falbygdensost.se/inspiration/artikel/lathund-sa-fixar-du-en-ostprovning-hemma/