Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Lemon curd | ||
450 g | Citron, (3 st) | |
6 pc. | Ägg | |
2 dl | Strösocker | |
75 g | Smör | |
Maräng | ||
6 pc. | Ägg | |
3 dl | Strösocker | |
Servera med | ||
3 dl | Vispgrädde | |
200 g | Jordgubbar Färska |
Maräng: Sätt ugnen på 100 grader. Dela äggen. Var noga med att ingen gula kommer med äggvitorna.
Vispa de 6 äggvitorna i en absolut ren bunke till ett fast skum. Tillsätt sedan sockret lite i taget under kraftig vispning till en fast maräng du kan göra toppar av när du lyfter upp vispen.
Bred eller spritsa ut marängen till två rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 1-1,5 timme mitt i ugnen, beroende på hur frasig du vill ha marängen. Låt bottnarna svalna.
Lemon curd: Det här receptet är till en extra stor sats, så spara resterna och använd som marmelad – supergott! Tvätta citronerna och finriv det yttersta, gula skalet på alla tre citroner. Pressa dem och mät upp 1,5 dl citronsaft.
Häll socker, 6 st äggulor, citronskal- och saft i en värmetålig skål eller liten kastrull.
Placera skålen eller kastrullen över ett vattenbad (kastrull med sjudande vatten). Rör runt hela tiden så att curden inte klumpar sig. Curden ska bli tjock, som hollandaisesås. Ta sedan av från värmen och klicka i smöret. Rör tills smöret smält.
Servering: Vispa vispgrädden. Skölj och skiva jordgubbarna. Lägg en marängbotten på ett tårtfat och bred ut lemon curd.
Lägg på en marängbotten och bred ut grädde. Garnera med jordgubbar.
Tjocknar inte curden? Då kan du fuska och ställa den direkt på en platta med svag värme samtidigt som du handvispar kraftigt. Men det är vanskligt, eftersom curden absolut inte får koka, då blir det omelett av det hela! Du kan också blanda ut en msk maizena i lite citronsaft och tillsätta under omrörning över vattenbadet.
Lemon curd håller sig i burk med lock i över en vecka i kylskåp.
Ett tips för att spara tid är att förbereda tårtan redan tidigare under dagen och sen vänta med jordgubbsdekorationen tills precis innan servering.
Photo:
Maddzan Lindblad