Skip to main content
Semlor med vaniljkräm
Linnea Swärd

Semlor med vaniljkräm

1 h 30 minEasy
222,60 kr
1 portion 151,14 kr per portion
En semla gör vem som helst lycklig! Semlor utan mandelmassa men med hemgjord vaniljkräm passar dig som inte gillar mandelmassa, och du blir minst lika glad. Recept för 18 st.

Vaniljkräm
1 dlVispgrädde
2,5 dlStandardmjölk
2 tbspVetemjöl
3 pc.Ägg
2 gVaniljstång
0,5 dlStrösocker
50 gJäst Original Färsk
150 gSmör
1 pc.Ägg
12 dlVetemjöl
3 dlStandardmjölk
1,5 dlStrösocker
0,5 tspSalt
2,5 tspKardemummakärnor
Topping
1 LVispgrädde
1 dlFlorsocker
Instructions
1

Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg ner både frön och stång i en kastrull tillsammans med mjölk och grädde. Koka upp blandningen på medelvärme. Låt puttra stilla i någon minut, rör under tiden.

2

Mortla kardemummakärnorna fint. Värm kärnorna med mjölken tills den är fingervarm.

3

Vispa under tiden ihop äggulorna med strösocker och vetemjöl.

4

Smula ner jäst i en bunke och lös upp med lite av mjölken, häll sedan i all mjölk.

5

Ta upp vaniljstången och släng. Häll ner gräddblandningen i äggskålen medan du vispar. Vispa smeten slät och häll upp i kastrullen igen.

6

Rör ner strösocker, salt, smör i bitar och ägg.

7

Hetta upp blandningen på medelvärme, rör hela tiden i botten så att inga klumpar bildas. När de första bubblorna dykt upp kan du sänka värmen något och låta vaniljkrämen tjockna några minuter under ständig omrörning.

8

Tillsätt lite vetemjöl i taget, och bearbeta tills degen känns smidig och lite åt det kladdigare laget. Mängden mjöl kan variera från deg till deg, så känn efter.

9

När krämen tjocknat till önskad konsistens häller du upp den i en väl rengjord bunke. Lägg plastfolie tätt mot krämen och låt svalna, ställ sedan in i kylen. Om du är noga med hygienen håller vaniljkrämen flera dagar i kylen.

Semlor:

10

Täck bunken med en kökshandduk eller ännu hellre plastfolie och jäs till dubbel storlek i 45-60 minuter.

11

Sätt ugnen på 220 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela den i 18 lika stora delar.

12

Rundriv bullarna: forma släta bullar genom att dra i degen och vika skarvarna neråt, tills du får en slät yta. Placera på bullplåtar, 9 på varje, och låt jäsa i 45-60 minuter under kökshandduk eller plastfolie.

13

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter, tills de blivit gyllene. Låt svalna på galler.

14

Skär av topparna på bullarna och gröp ur lite av innanmätet.

15

Fyll semlorna vaniljkräm, spritsa på grädde och lägg på locket. Pudra över florsocker.

Photo:

Kerstin Eriksson