Skip to main content
Norrländsk tjälknul
Malin Andersson

Norrländsk tjälknul

6 hEasy
1 228,95 kr
6 portions 202,82 kr per portion
Norrländsk tjälknul, eller tjälknöl, tillagas av fryst kött som steks otinad i låg ugnsvärme och sedan läggs i en kryddad saltlag. Om du inte får tag på älgstek går det även bra att använda till exempel hjort- eller nötkött.

0,5 tspSvartpeppar Malen
1 LVatten
1,5 kgÄlgstek
15 pc.Enbär
1 tspStrösocker
1 dlSalt
1 pc.Lagerblad
Instructions
1

Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form.

2

Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn). Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Sätt spetsen av termometern mitt i köttets tjockaste del. Låt köttet stå i ugnen 8-12 timmar, när termometern visar 55° C är köttet rött, vid 65°C är det rosa och vid 75°C helt genomstekt.

3

Koka upp lagen och låt den den svalna. Lägg det varma köttet i en djup bunke eller i dubbla fryspåsar. Häll över lagen så att köttet täcks. Ställ det kallt ca 5-6 timmar, förvaras det längre än så kan köttet bli för salt.

4

Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng och en fräsch grönsallad. Tjälknöl är även gott på smörgåsen!

Photo:

Kerstin Eriksson