Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
0,5 tsp | Svartpeppar Malen | |
1 L | Vatten | |
1,5 kg | Älgstek | |
15 pc. | Enbär | |
1 tsp | Strösocker | |
1 dl | Salt | |
1 pc. | Lagerblad |
Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form.
Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn). Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Sätt spetsen av termometern mitt i köttets tjockaste del. Låt köttet stå i ugnen 8-12 timmar, när termometern visar 55° C är köttet rött, vid 65°C är det rosa och vid 75°C helt genomstekt.
Koka upp lagen och låt den den svalna. Lägg det varma köttet i en djup bunke eller i dubbla fryspåsar. Häll över lagen så att köttet täcks. Ställ det kallt ca 5-6 timmar, förvaras det längre än så kan köttet bli för salt.
Skär köttet i tunna skivor och servera med potatisgratäng och en fräsch grönsallad. Tjälknöl är även gott på smörgåsen!
Photo:
Kerstin Eriksson
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt