Skip to main content
Älgburgare med karamelliserad rödlök & coleslaw
Kokbok

Älgburgare med karamelliserad rödlök & coleslaw

1 hMedium
565,05 kr
4 portions 64,88 kr per portion
Jag uppskattar mycket att veta vad det är för kött jag maler, att kunna välja hur grovt jag vill mala det och även att låta kryddorna gå med i kvarnen. Det gör skillnad i både smak och känsla. Eftersom älg är relativt magert har jag lagt till lite fläsk. Väljer man rökt fläsk får man både mer smak och kan servera burgarna med rosaröd mitt. Jag gjorde fyra rekorderliga burgare, men det funkar även fint att göra miniburgare som förrätt eller bufférätt. Receptet är hämtat ur boken ”Från skott till stek” (Norstedt förlag).

Coleslaw
2 dlMajonnäs
1 kgVitkål
1 tbspDijonsenap
1 krmSvartpeppar
1 dlCreme Fraiche Naturell
0,25 pc.Färsk timjan
1 krmSalt
1 pc.Äpple Golden Delicius
Rödlök
1 tbspBalsamvinäger
2 tbspStrösocker
1 tbspFlytande Smör och Margarin
1 tbspMatolja
1 pc.Rödlök
Burgare
2 krmSvartpeppar Malen
500 gÄlgfärs
4 tbspRiven Ost
1 krmSalt
1 tbspSmör
150 gRökt Sidfläsk Bit
0,25 pc.Färsk timjan
4 cloveVitlök Färsk
Instructions
1

Burgare Skär älgkött och fläsk i mindre bitar. Hacka vitlöken. Plocka timjanbladen. Blanda älg, fläsk, vitlök och timjan. Salta och peppra. Låt allt ligga i frysen tillsammans med kvarnens delar 30–40 minuter så blir det enklare att mala. Mal blandningen en eller två gånger till önskad grovlek. Forma färsen till 8 ganska tunna, porösa burgare. De ska inte bli kompakta så använd lätta händer. Fördela osten på hälften av burgarna. Lägg på resterande burgare och tryck försiktigt ihop. Stek dem i smör några minuter på vardera sida.

2

Rödlök Skiva löken och stek den mjuk och glansig i olja och smör i en stekpanna. Tillsätt sockret och rör tills det löses upp. Häll i vinä- gern. Låt puttra ett par minuter. Ta av från värmen.

3

Coleslaw Kärna ur äpplet. Skiva kål och äpple tunt. Plocka timjanbladen. Blanda alla ingredienser i en bunke och låt stå 1 timme. Smaka av med salt och peppar. Dela bröden och grilla dem eller stek dem i pannan så att de får fin färg. Lägg ett lager coleslaw på hälften av bröden, sedan burgare, lök och resten av bröden.

Vill du skynda på kålen kan du knåda den mjuk med händerna eller ta hjälp av köksmaskinens blandare.

Photo:

Charlie Bennet