Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Chimichurri | ||
3 pc. | Schalottenlök | |
1 tsp | Salt | |
2 tbsp | Oregano - färsk | |
4 tbsp | Vitvinsvinäger | |
3 clove | Vitlök | |
0,5 tsp | Chiliflakes | |
1,75 dl | Olivolja, Extra Virgin | |
1 tbsp | Torkad oregano | |
0,5 tsp | Svartpeppar Malen | |
Kyckling | ||
1 pc. | Rosmarin - färsk | |
160 g | Citron, (1 st) | |
1 pc. | Kyckling Hel | |
33 cl | Folköl 3,5 % |
Putsa bort eventuellt överflödigt fett från kycklinghalsen och i bukhålan. Ta bort eventuellt inkråm.
Vik in vingspetsarna så att de inte hänger ut. Gnid in kycklingen inuti med chimichurri, och även mellan skinnet och köttet. Låt kycklingen vila medan du tänder grillen.
Förbered grillen för indirekt grillning och ställ en folieform under grillen. Öppna ölburken och drick en slurk – bara en stor klunk. Tryck ner citronklyftorna i ölburken tillsammans med rosmarinkvistarna.
Tryck upp burken med öppningen uppåt i kycklingens bukhåla. Det gäller att få balans på kycklingen så att den står stadigt över grillen utan att ramla. Grilla under lock i 1 ½ timme. Tillsätt mer grillkol om det behövs för att hålla en jämn och lagom varm temperatur. Stick i kycklingens tjockaste del, vanligtvis låret, för att se om den är färdig – köttsaften ska vara genomskinlig.
Ta försiktigt av kycklingen från grillen när den är klar och lägg den i en ugnsform och låt vila. Kom ihåg att ta bort ölburken innan du serverar kycklingen!
Chimichurri: Gnugga den torkade oreganon mellan fingrarna så att den sönderdelas. Blanda med hackade färska örter.
Tillsätt finhackad vitlök, schalottenlök, chiliflingor och svartpeppar. Häll i vinäger, rör om och låt vila i 10 minuter. Rör ner olivolja och smaka av med salt efter behag.
Såsen är godast om den används genast eftersom vinägerns syra överskuggar fräschören från de färska örterna om den förvaras för länge.
Photo:
Billy Law
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Vitvinsvinäger EKO/KRAV 250ml Garant Eko
1 Chilipeppar Red Hot Flakes 28g Santa Maria
1 Olivolja Extra Vergine EKO 500ml Zeta
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria