Skip to main content
Glutenfri äppelkolakaka med vaniljcheesecakegrädde
Kokbok

Glutenfri äppelkolakaka med vaniljcheesecakegrädde

2 hMedium
327,10 kr
1 portion 78,55 kr per portion
På hösten finns det hur mycket goda svenska äpplen som helst, och vad passar bättre än att baka en riktigt smarrig äppelkaka som flera kan äta? I den här kakan hittar du sötsyrliga svenska äpplen tillsammans med en supergod dulce de leche som bidrar med kolasmak och härlig konsistens. Kakan är täckt med ett knäckigt kaneltäcke och toppad med len vaniljcheesecakegrädde som pricken över i.

Kaneltäcke
50 gSmör
0,25 dlSirap Ljus
1 dlStrösocker
0,75 dlGlutenfri mix
1 krmSalt
1 dlHavregryn Glutenfri
1,5 tspKanel Malen
0,5 tspBakpulver
Kaka med kaneltäcke, 20 cm springform
2 tspVaniljsocker
200 gKaramelliserad mjölk
1 dlFarinsocker
1 tspKanel Malen
1 dlHavregryn Glutenfri
3 pc.Ägg
2 pc.Äpplen
2 dlStrösocker
0,5 tspSalt
175 gSmör
1,5 dlGlutenfri mix
Vaniljcheesecakegrädde
1 dlVispgrädde
1,5 tspVaniljsocker
1,5 tbspFlorsocker
50 gFärskost Naturell
Instructions
1

Sätt ugnen på 175 grader över-och undervärme (160 grader varmluft). Fodra springformen med bakplåtspapper.

2

Förbered tyll och spritspåse om du vill spritsa grädden på kakan.

3

Skiva äpplena i ca 5 cm tjocka skivor.

4

Bryn smöret på medelvärme under omrörning. När smöret har fått en brun ton och en kolaktig doft är det färdigbrynt. Ställ åt sidan för att svalna.

5

Ha därefter i ägg, socker, farinsocker, vaniljsocker, mjölmix, havregryn, salt och det brynta smöret i en bunke. Rör försiktigt om tills smeten precis har gått ihop.

6

Gör nu smeten till kaneltäcket. Smält smöret. Blanda ihop strösocker, salt, havregryn, mjölmix, kanel och bakpulver i en bunke. Blanda sedan i sirap och smält smör tills ingredienserna har gått ihop till en smet.

7

Häll ner smeten i springformen. Lägg över äppelbitarna så att de täcker all smet. Ringla därefter dulce de lechen jämt över äpplena. Dutta ut smeten till kaneltäcket jämt över kakan.

8

Grädda i mitten av ugnen i ca 50-55 min tills täcket har fått fin färg. Kakan ska ha satt sig i kanterna, men vara lite vobblig i mitten när du tar ut den. Låt svalna i kylen i ca 6 timmar tills den är helt avsvalnad (det är då täcket blir sådär underbart knäckigt).

9

Vaniljcheesecakegrädde: Ha ner alla ingredienser i en bunke och vispa krämigt.

10

Spritsa bollar runt tårtan och dekorera med äppelskivor.

Recept: Jonna Warnfalk

Photo:

Jonna Warnfalk