Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Lag | ||
3 L | Vatten | |
1 dl | Grovt salt | |
10 pc. | Dillkronor | |
1 kg | Levande kräftor | |
Vanliga ingredienser för den som vill | ||
33 cl | Folköl 3,5 % | |
1 tbsp | Anis | |
1 tbsp | Strösocker | |
1 tbsp | Kummin | |
1 pc. | Gul lök | |
1 tbsp | Fänkål Krydda |
Gå igenom kräftorna och kontrollera att alla lever. Skölj dem noga i kallt vatten.
Avlivning:
Koka upp vatten i en stor kastrull. Man brukar säga 2 liter stormkokande vatten per 6 kräftor. Lägg i kräftorna med huvudet först, så att de dör omedelbart. Låt koka någon minut. Ta upp och lägg i en ny omgång. Det går också bra att avliva kräftorna direkt i koklagen – bara man ser till att det kokar ordentligt hela tiden och att det är tillräckligt mycket vatten.
Koklagen:
Koka upp vatten med salt, hälften av dillkronorna och eventuellt övriga ingredienser. Låt koka 10 minuter.
Lägg i kräftorna, låt lagen koka upp igen, och koka sedan cirka 7 minuter under lock.
Ta upp kräftorna ur lagen. Sila lagen så att den kokta dillen försvinner. Häll lagen på färska dillkronor. Lägg i kräftorna. Se till att lagen täcker kräftorna.
Kyl ner kräftorna i lagen så snabbt som möjligt och låt stå kallt ett dygn. Kokta kräftor kan frysas i sin lag.
Receptet är hämtat ur "Kräftboken" av Annika Mogensen (Ordalaget Bokförlag)
Photo:
Ann-Sofi Rosenkvist
1 Hushållssalt Grovt 1kg Falksalt