Skip to main content
Hel majskyckling med brynt smör, timjan, citron och honung, samt rostade palsternackor med hasselnötter, shitake och druvor
Tommy Myllymäki

Hel majskyckling med brynt smör, timjan, citron och honung, samt rostade palsternackor med hasselnötter, shitake och druvor

1 h 30 minEasy
401,75 kr
4 portions 73,82 kr per portion
Ett recept av Tommy Myllymäki på helstekt majskyckling från Guldfågeln med kola-aktig smat tack vare det brynta smöret. Fantastiskt gott tillsammans med lite timjan, honung och rostade palsternackor. Hasselnötter, Shitake och druvor blir pricken över i:et!

0,5 tbspSalt
100 gSmör
50 gHasselnötter
3 tbspHonung
3 tbspCitron
3 tbspKinesisk soja
0,25 pc.Färsk timjan
1 dlKalvfond Buljong
100 gShiitake-svamp
200 gVindruvor
2 tbspRödvinsvinäger
1,3 kgKyckling Hel
600 gPalsternacka
Instructions
1

Skala och klyfta palsternackorna. Riv skalet av citronen. Bryn smöret på spisen, när smöret har skiftat färg till gyllenbrunt och du känner en nötaktig doft som påminner om kola är smöret klart.

2

Blanda samman 50 g brynt smör med soja, citronskal och honung och 5 kvistar timjan. Låt svalna och tryck in smöret under skinnet på kycklingen och krydda försiktigt med salt.

3

Stoppa in kycklingen i mitten av ugnen vid 225 ºC i 10 minuter, sänk sedan värmen till 200 ºC.

4

Lägg palsternackorna i samma ugnsform som kycklingen och låt allt steka klart i ugnen ca 45 minuter, ös kycklingen och palsternackorna då och då med fettet som bildas i formen.

5

Stek shiitakesvampen hastigt i varm stekpanna och tillsätt hasselnötter och druvor. Toppa palsternackorna vid servering med svamp/druvfräset.

6

Koka upp kalvfond och blanda med 50 g brynt smör och rödvinsvinäger, krydda med rikligt med svartpeppar och servera som vinaigrette till kycklingen.