Skip to main content
Nötkolarutor
Kokbok

Nötkolarutor

1 hEasy
317,22 kr
1 portion 183,53 kr per portion
Dessa nötkolarutor är fantastiskt goda! Recept ur boken ”Bästa Kladdkakorna” skriven av Mia Öhrn (Massolit förlag). Ca 20 rutor.

Kolafyllning
2 tbspSirap Ljus
150 gHasselnötter
50 gSmör
790 gKondenserad mjölk
Topping
200 gMörk chokladkaka
Kladdkaksbotten
4 tbspKakao
100 gSmör
2 dlStrösocker
2 pc.Ägg
1,5 dlVetemjöl
1 krmSalt
Instructions
1

Börja med bottnen. Klä en ugnsform, cirka 20× 30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret.

2

Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8–10 minuter. Bottnen ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.

3

Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter, rör gärna om ett par gånger. Låt svalna och gnugga bort skalen.

4

Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden noggrant, men gör gärna något roligt samtidigt, prata i telefon eller lyssna på en ljudbok, så blir det inte så trist. Skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara.

5

Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Akta tassarna – det är riktigt varmt! Låt svalna.

6

Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen.

Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.

Photo:

Stellan Herner