Skip to main content
Stekt lax med gräslökspotatismos och citronsås
Catarina König

Stekt lax med gräslökspotatismos och citronsås

1 hEasy
470,70 kr
4 portions 71,95 kr per portion
Vardagslyx är precis vad man får med den här rätten. Så otroligt god!

Lax
1 krmSvartpeppar Malen
600 gLaxfilé
1 tbspSmör
1 krmSalt
Citronsås
0,2 gVitpeppar Hel
1 tbspVitvinsvinäger
65 gCitron, (0,5 st)
1 pc.Schalottenlök
200 gSmör
1 dlMatlagningsvin Vitt
0,5 dlVispgrädde
Gräslökspotatismos
1 krmVitpeppar Malen
1 dlVispgrädde
1 dlMellanmjölk
0,5 pc.Gräslök - färsk
1 krmSalt
700 gPotatis Mjölig
50 gSmör
Tillbehör
0,5 pc.Gurka
Instructions
1

Lax: Salta och peppra laxen och ställ åt sidan. Är det skinn på laxen så behåll det på.

2

Gräslökspotatismos: Skala potatisen och koka den mjuk. Värm upp grädde, mjölk och smör i en kastrull till ljummet. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt lite i taget av grädd- och smörblandningen till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och finhackad gräslök.

3

Citronsås: Skala och finhacka löken. Lägg lökhacket i en kastrull tillsammans med vitvinsvinäger, matlagningsvin och 5-6 stycken vitpepparkorn. Koka ner till hälften, sila av och häll reduceringen i en ny kastrull. Tillsätt smöret i omgångar och vispa kraftigt. Tillsätt 1-2 tsk pressad citron och sedan grädde. Sänk värmen men håll såsen varm.

4

Lax: Stek laxen i rikligt med smör med skinnsidan neråt på hög värme. Sänk sedan till medelvärme och låt fisken steka klart i pannan, ca 5-7 min. Har du inte skinn på laxen så steker du den ca 2-3 min på varje sida.

5

Tillbehör: Skölj och skär gurkan i stavar.

Servera laxen med gräslökspotatismos, citronsås och gurkstavar.

Näringsvärde: 1068 kcal, 35 g protein, 88 g fett, 35 g kolhydrater..

Photo:

Frida Wismar