Skip to main content
Ärter med Wallenbergare

Ärter med Wallenbergare

1 hEasy
486,00 kr
4 portions 42,43 kr per portion
Svensk husmanskost när den är som allra bäst - färsbiffar, potatismos och ärtor serverat med skirat smör och rårörda lingon. Recept av Tina Nordström i samarbete med Findus.

Färsbiffar
500 gKalvfärs
1 tspOlivolja
1 tspSmör
2 krmVitpeppar Malen
4 dlVispgrädde
1,5 tspSalt
300 gLantbröd
4 pc.Ägg
Potatismos
1 krmVitpeppar Malen
25 gSmör
500 gPotatis Mjölig
1,5 dlMellanmjölk
0,5 tspSalt
Ärter
1 tspSalt
1 pc.Schalottenlök
250 gGröna Ärtor
0,75 dlMineralvatten
0,5 tspStrösocker
1 krmSvartpeppar Malen
1 tbspSmör
Till servering
4 tbspRårörda Lingon
100 gSmör
Instructions
1

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mixa färsen med salt och peppar efter smak i matberedare 10–20 sek. Häll över i en bunke och blanda ner äggulorna och 2 dl grädde, lite i taget. Se till att ingredienserna till färsen är ordentligt kalla, annars kan färsen spricka.

Vispa 2 dl grädde lätt till mjuka toppar. Vänd ner grädden i färsen och låt blandningen stå i kylen en stund så blir Wallenbergarna lättare att forma.

Pulsa det vita brödet i en mixer till smulor och häll upp dem på en tallrik. Forma med våta händer fyra biffar av färsen och vänd dem i brödsmulorna. Stek Wallenbergarna 6–7 minuter på varje sida i smör och olja tills de är gyllenbruna.

Pressa den nykokta, varma potatisen i en ny kastrull. Tillsätt mjölk och smör och vispa runt tills du har en len potatispuré. Smaksätt med salt och peppar efter smak. Lägg på locket och håll purén varm.

Koka upp mineralvatten och smör i en kastrull, smaksätt med salt, peppar och en nypa socker. Tillsätt ärtor och finhackad schalottenlök. Häll av spadet efter 1–1 1/2 minut.

Smält smöret i en kastrull. Servera biffarna med potatismos, ärtor, skirat smör och rårörda lingon.

Photo:

Findus