Skip to main content
Pepparkakor grundrecept
Malin Andersson

Pepparkakor grundrecept

2 hMedium
98,80 kr
1 portion 33,88 kr per portion
Att göra egen pepparkaksdeg är faktiskt inte så svårt, och den blir dessutom både god och lätt att baka med. Till advent, lucia eller som mysigt julbak, pepparkakor är alltid gott! Fler recept: Pepparkakssnittar, Pepparkakor, Pepparkaksbiskvier Receptet ger ca 80 st pepparkakor.

0,5 tbspNejlikor Malda
1 tbspBikarbonat
200 gSmör
1 tbspIngefära Malen
1,5 dlVispgrädde
3 dlStrösocker
1,5 dlSirap Mörk
0,5 tbspKardemumma Mald
1 LVetemjöl
1 tbspKanel Malen
Instructions
1

Smält smöret i en kastrull på spisen. Häll i mörk sirap och strösocker, rör om tills allt löst sig/smält. Häll ned vispgrädden och kryddorna och blanda ordentligt.Blanda vetemjöl och bikarbonat i en bunke.

2

Rör ned mjölblandningen i smeten och arbeta samman till en deg (den blir ganska lös men stelnar i kylen). Låten degen vila i kylen i minst 6 timmar, gärna längre. Ta fram ca 1 timme innan utbakning så blir degen lättare att arbeta med.

3

Pepparkaksbak: Ta en bit av degen, kavla tunt på mjölad bakbänk. Använd pepparkaksformar för att stansa ut pepparkakor.

4

Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram plåtar (det underlättar med ett par stycken) och täck med bakplåtspapper. Sätt över utstansade pepparkakor med lite mellanrum på varje plåt. Knåda ihop överbliven deg eller ta en ny degbit och repetera proceduren.

5

Låt första plåten gräddas mitt i ugn i 6-8 minuter eller tills de har en fin färg medan nästa plåt förbereds.

Photo:

Kerstin Eriksson