Skip to main content
Hel kyckling i ugn med feta- och honungssås
Samarbete

Hel kyckling i ugn med feta- och honungssås

1 hEasy
391,50 kr
4 portions 62,89 kr per portion
(Monika Ahlbergs matkasse v31)En praktisk och festlig rätt där jag lagar allt i en långpanna. Den tar lite tid i ugnen men sköter å andra sidan sig själv!

Tillbehör
300 gVanliga morötter
3 tbspCitron, 1 st
4 cloveVitlök Vanlig
2 pc.Rödlök
3 tbspOlivolja
2 tspFlingsalt
1 pc.Zucchini
300 gFärskpotatis
2 krmSvartpeppar Malen
1 pc.Purjolök
1 pc.Röd Paprika
Kyckling
0,5 dlOlivolja
1 kgKyckling Hel, 1 st
1 krmSvartpeppar Malen
2 cloveVitlök Vanlig
2 tspFlingsalt
0,5 dlBalsamvinäger
0,5 dlKinesisk soja
Honungs- och fetasås
0,5 pc.Basilika - färsk
2,5 dlYoghurt för Matlagning
75 gFetaost
1 tbspHonung Flytande
Instructions
1

Börja med såsen. Hacka basilikabladen och rör ihop med matlagningsyoghurt, smulad fetaost och honung till en sås. Ställ kallt fram till servering.

Blanda ihop olivolja, balsamvinäger, soja, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar till en marinad. Lägg kycklingen tillsammans med marinaden i en plastpåse. Se till att marinaden tränger in överallt. Kycklingen kan både ligga en kort eller lång stund i marinad, så du bestämmer själv efter hur mycket tid du har. Värm ugnen till 225°C.

Skala morötterna och dela dem i bitar, ca 1 cm breda. Skrubba och halvera potatisen. Skala och klyfta rödlöken. Dela zucchinin på längden och skär sedan i ca 1 cm tjocka halvmånar. Kärna ur och dela paprikan i bitar. Skär purjolöken i ca 1 ½ cm breda bitar. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Skölj och klyfta citronen. Blanda alla grönsaker i en stor ugnsfast form eller långpanna. Ringla över olivolja och blanda runt. Salta och peppra. Lägg kycklingen ovanpå och häll även på marinaden. Stek i ugn i ca 1 timme eller tills kycklingen är klar (för att kontrollera detta skär ni ett litet snitt i kycklingen och kontrollerar att köttet inte är rosa och saften helt genomskinlig).

Servera kycklingen med de ugnsrostade grönsakerna samt honungs- och fetaostsåsen.

För att korta ner tillagningstiden något kan du stycka kycklingen i fyra (eller fler) bitar innan tillagningen. Ju fler delar, desto kortare tillagningstid. Om du är osäker på hur du gör, så finns tydliga instruktioner på http://www.svenskfagel.se