Skip to main content
Mormor Esters älggryta med porter och bär

Mormor Esters älggryta med porter och bär

2 hEasy
1 672,00 kr
8 portions 150,03 kr per portion
Mustig, mättande och värmande - smakrik älggryta som passar finfint bjuda på när det är många som ska sitta till bords!

1 tbspLingonsylt
2 pc.Palsternacka
1 tbspSmör
0,25 pc.Färsk timjan
1 tbspEnbär
1,2 kgÄlgstek
5 tbspMessmör
2 dlVispgrädde
2 tbspRapsolja
2 pc.Gul lök
1 dlLingon
7 dlVatten
4 pc.Lagerblad
6 tbspVilt/Kantarellfond Bulj.
4 pc.Vanliga morötter
50 clPorter
1 krmSvartpeppar Malen
200 gKantareller
2 tspSalt
Instructions
1

Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och palsternacka i lagom stora bitar.

2

Skär älgköttet i grytbitar och fräs i smöret och oljan så att det får färg runt om. Hiva i löken och fräs ytterligare en liten stund. Häll på vatten, viltfond, porter och kryddor. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 1,5 timme eller tills köttet är mört.

3

Lägg nu i morötter och palsternacka, slå på grädden, messmöret och sylten och låt sjuda i ytterligare cirka 15 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Medan grytan kokar klart steker du kantarellerna i torr panna så att vätskan går ur, tillsätt sedan 1 msk smör och smaka av med salt och peppar.

4

Toppa den färdiga grytan med smörstekta kantareller, färska lingon och timjankvistar

Receptet är hämtat ur boken "Söndagsmiddag - Riddarna runt det operfekta bordet" som är skriven av Sanna Lundell och Ann Söderlund. Bokes ges ut av "The Book affair" och är fotad av Erica Wessman

Photo:

Erica Wessman