Skip to main content
Clam chowder

Clam chowder

30 minEasy
690,50 kr
4 portions 124,82 kr per portion
En härlig soppa på vongolemusslor att njuta av i höst- och vintermörkret. Det går även bra att byta ut vongolemusslorna mot blåmusslor, lägg i så fall i blåmusslorna på slutet och koka dem i cirka 5 minuter.

100 gRotselleri
1 pc.Silverlök
3 pc.Lagerblad
1 kgVongolemusslor
2 dlPersilja - färsk
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 tspSalt
500 gPotatis Amandine
1 dlCreme Fraiche Naturell
2 tbspOlivolja
40 gSmör
1 pc.Vitlök Vanlig
150 gRökt Sidfläsk Bit
0,5 pc.Fänkål Färsk
1 pc.Citron
1 dlVispgrädde
9 dlVatten
2 dlMatlagningsvin Vitt
2 cloveVitlök Färsk
Instructions
1

: Sila bort gruset Vongolemusslan kan vara ganska grusig, så sila gärna spadet genom en silduk. Eller lägg musslorna i kallt saltat vatten så att de får "spotta ur sig" sanden. Rör om och byt vatten ett par gånger.

Koka upp smör, hel vitlök delad på mitten, 1/10-del persilja, musslor och 1/5-del av vattnet i en kastrull under lock på medelvärme i 2–3 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Ställ åt sidan med musslor och allt.

Fräs sidfläsk, lök och de krossade vitlöksklyftorna så att de blir lätt brynta i olivolja i en annan kastrull på låg värme i 10 minuter. Tillsätt lagerblad, potatis, rotselleri, fänkål och vin och koka i 2–3 minuter. Häll på vatten, grädde och crème fraîche och koka i 20–25 minuter eller tills potatisen börjar bli mjuk.

Rör ner musslorna med spadet i soppan och smaksätt med hackad persilja, salt och peppar. Servera med citronklyftor att pressa över.