Skip to main content
Burgare med rökig svamp och äppelchutney
Oh Mungood

Burgare med rökig svamp och äppelchutney

1 h 30 minEasy
405,40 kr
4 portions 61,01 kr per portion
Underbar burgare med rökig svamp och söt äppelchutney, inlindad i ett mjukt bröd och med en majonnäs gjord på confiterad vitlök.

Confiterad vitlöksmajonnäs
50 gVitlök Vanlig
1 tspDijonsenap
1 tspSalt
100 gKikärtor
2,5 dlRapsolja
1,5 tspVitvinsvinäger
Rökig svamp
200 gSkogschampinjoner
1 tbspRapsolja
0,5 tspRökt paprikapulver
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 tspSalt
360 gVeg. Hamburgare
4 pc.Hamburgerbröd
4 sliceHamburgerost
Äppelchutney
2 pc.Rödlök
3 pc.Svenska Äpplen
1 tspFlingsalt
2 tbspRapsolja
1 dlVatten
2 tbspFärsk ingefära
0,5 dlÄppelcidervinäger
1,25 dlRåsocker Strö
Instructions
1

Skala och dela rödlökarna i två. Skiva den sedan i tunna skivor.

2

Stek löken mjuk i olja på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt den karamelliseras under 10 minuter.

3

Skala och kärna ur äpplen. Tärna upp i små kuber.

4

Skala och riv ingefära så att du har cirka 2 msk.

5

Tillsätt äpple, ingefära, råsocker, flingsalt, äppelcidervinäger och vatten till kastrullen med rödlök. Låt koka ihop under 15-20 minuter. Förvara i väl rengjord burk. Confiterad vitlöksmajonnäs:

6

Sätt ugnen på 130 grader. Skala alla vitlöksklyftor och lägg i en liten ugnsform.

7

Häll över olja så att det täcker klyftorna och strö över salt. Baka av i ugnen i cirka 60 minuter tills vitlöksklyftorna fått färg. Ta ut och låt svalna, spara oljan.

8

Mixa ihop kikärtsspad (3 msk till 4 port), dijonsenap, vitvinsvinäger och vitlöksklyftorna i en mixer. Tillsätt oljan (som vitlöksklyftorna legat i) i en tunn stråle. Smaka av med salt. Rökig svamp:

9

Skiva upp svampen i tunna skivor. Lägg i en torr stekpanna och sätt på medelhög värme. När svampen efter några minuter börjar släppa ifrån sig vätska tillsätter du oljan och låter svampen få färg på båda sidor.

10

Stäng av plattan och krydda med rökt paprikapulver, salt och svartpeppar. Isad lök:

11

Skala och skiva löken tunt på mandolin eller med kniv. Lägg i en skål med vatten och isbitar i cirka 15 minuter för att mildra löksmaken något. Burgaren:

12

Börja med att steka brödet så att det får yta. Stek burgaren i olja i en panna. Lägg på en skiva cheddarost på varje burgare, häll 1 msk vatten i pannan och lägg över ett lock. På detta sätt hjälper vattenångan till att smälta osten.

13

Montera sedan enligt följande: bröd, vitlöksmajonnäs, burgare, äppelchutney, svamp, isad silverlök, vitlöksmajonnäs och bröd!

Photo:

Therese Elgquist