Skip to main content
Fläskkarré med torkad frukt i lergryta
Kokbok

Fläskkarré med torkad frukt i lergryta

5 minMedium
421,15 kr
4 portions 52,09 kr per portion
Lergrytan är gravt underskattad. Ibland kör jag långkok och slänger in mat på kvällen och rätten är färdig nästa dag. Sedan har jag en måltid i tre dagar som lätt kan varieras. Här är ett snabbare recept. Numera använder jag gärna torkad frukt i stället för socker i maten. Receptet kommer från boken Country Cooking, Jill Johsson, Norstedts förlag

1 krmSalt
10 gDadlar Torkade, (1 st)
1 pc.Gul lök
1 krmSvartpeppar Malen
2 dlMatlagningsvin Vitt
8 pc.Plommon Torkade
1 kgFläskkarré
1 tspTimjan - torkad
Sås
1 krmSvartpeppar Malen
1 tbspKalvfond Buljong
2 dlVispgrädde
2 tspKinesisk soja
1 krmSalt
0,5 tbspGelé Svartvinbär
Till servering
1 pc.Grön Paprika
0,5 pc.Gurka
800 gPotatis
70 gSalladsmix
Instructions
1

Lägg lergrytan i blöt i 20 minuter. Salta och peppra karrén ordentligt samt strö på timjan.

2

Skala och klyfta löken. Skär ett längsgående snitt i dadlarna och pilla ut kärnorna. Ta upp grytan och torka av den. Lägg köttet i grytan med löken, 8 dadlar och 8 plommon runtom. Slå på vinet. Ställ in den i kall ugn och sätt ugnen på 200 grader.

3

Sänk värmen efter 30 minuter till 175 grader och låt grytan stå i ugnen 1½–2 timmar. Ta upp köttet och garnera med färsk timjan.

4

Häll av vätskan från grytan genom en sil i en kastrull. Pressa ut alla goda smaker ur frukten och löken med baksidan av en sked. Låt det koka ner till hälften och ha sedan i grädde, fond, gelé och soja. Låt det koka ihop några minuter. Smaka av med lite salt och peppar.

5

Skär upp köttet och servera med den härliga såsen samt potatis och grönsaker.