Skip to main content
Soppa på rostad pumpa
Hemmakock

Soppa på rostad pumpa

1 hEasy
253,65 kr
4 portions 18,54 kr per portion
Jag kan nästan lova att denna klassiska franska soppa blir en ny favorit att plocka fram varje höst. Lika lätt och god vid en vardagsmiddag som till förrätt vid en bjudmiddag – då gärna med exklusiv tryffelolja. När jag prövade ut det här receptet mumsade sönerna i sig allt till sista droppen. Här har jag utgått från ett enkelt klassiskt franskt recept men gjort den lite mer elaborerad genom att pumpan och löken rostas - fast den är fortfarande lättlagad och blir förföriskt god.

1 krmMuskot Malen
2 pc.Schalottenlök
1 krmSvartpeppar Malen
1 krmSalt
1 pc.Gul lök
1 dlVispgrädde
3 tbspSmör
2 pc.Hönsbuljong
2 tbspPersilja - färsk
1 kgButternutpumpa
1 LVatten
1 tbspTryffelolja
1 dlMatlagningsvin Vitt
Instructions
1

Börja med att lägga det uppskurna pumpaköttet tillsammans med den klyftade löken på en oljad plåt och ställ in den i ugnen på ca 200 grader. Låt pumpan och löken rostas i ca 20-30 minuter utan att den bränns. Lägg därefter ner bitarna i buljongen som du kokat upp.

Under tiden som pumpan rostas steker du den finhackade schalottenlöken i smöret i en stekpanna på medelsvag värme. När löken är helt mjuk häller du på det vita vinet och låter det puttra ihop lite. Häll lökhacket med vinet i kastrullen med soppan och låt soppan koka i ca 20-30 minuter tills allt är mjukt och alla smaker blandats.

Mixa soppan, gärna med en stavmixer. Du kan behöva späda den med mer buljong och kanske en skvätt vin till. Krydda med peppar, salt och ev. lite riven muskotnöt. Smaka av! Den ska vara slät, krämig och fin men inte för tjock eller för vattnig. Vispa i grädden, som går att utesluta.

Servera i skålar, gärna med lite persilje- eller tryffelolja vackert ringlad över, och kanske ett persilje- eller körvelblad för dekoration. Servera gärna med ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld