Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Potatisgratäng | ||
3 clove | Vitlök | |
0,5 pc. | Purjolök | |
2,5 dl | Vispgrädde | |
0,5 set | Gräslök - färsk | |
1 kg | Potatis Mjölig | |
2,5 dl | Standardmjölk | |
1 pc. | Gul lök | |
1 pc. | Citron | |
2 package | Färsk timjan | |
1 kg | Lammstek | |
2 package | Rosmarin - färsk | |
5 clove | Vitlök | |
1 tsp | Salt | |
2 tbsp | Smör | |
2 krm | Svartpeppar | |
Servering | ||
200 g | Haricot Verts |
Värm ugnen till 175°.
Gör 5–7 cirka 10 cm djupa hål i köttet med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt 1/2 pressad citron.
Bryn steken i smör och se till att den får färg på alla sidor.
Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn. Stek tills termometern visar 62–65°, 60–80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti.
Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen.
Förbered potatisgratängen under tiden som lammsteken är i ugnen. Skala och skär potatisen i cirka 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i gräddmjölken, 5–10 minuter.
Skala och hacka löken och skölj och hacka purjolöken. Blanda med potatisen, pressa ner vitlöken och salta och peppra.
Ta ut lammsteken ur ugnen och låt köttet vila.
Höj ugnsvärmen till 200°.
Häll potatisblandningen i en smord ugnsform och grädda gratängen mitt i ugnen i 30–40 minuter.
Koka haricots verts.
Strö över hackad gräslök över gratängen vid serveringen.
Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.
Recept från ”Maten, drycken och konsten att kombinera” är skriven av Per Morberg och ges ut av Bonnier Fakta. Boken är fotograferad av Martin Löf.
Photo:
Martin Löf
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Hel 70g Santa Maria