Skip to main content
Vegetarisk moussaka
Mari Bergman

Vegetarisk moussaka

1 hEasy
294,15 kr
4 portions 35,26 kr per portion
Vår vegetariska moussakan går utmärkt att tillaga en dag i förväg. Den håller sig bra i kylen i ca 3-4 dagar. Du kan även tillaga enbart färssåsen en dag i förväg så sparar du tid.

Moussaka
0,5 tspTorkad oregano
600 gSojafärs
2 krmKanel Malen
1 krmSvartpeppar Malen
3 tbspTomatpuré
2 pc.Aubergine
1 tbspOlivolja
3 cloveVitlök Vanlig
0,5 tspChiliflakes
2 pc.Gul lök
2 tbspGrönsaksbuljong Eko
0,5 tspSalt
2 dlVatten
390 gKrossade Tomater
2 tspBalsamvinäger
Ostsås
1 krmSvartpeppar Malen
1 pc.Ägg
100 gRiven Ost
2 tbspVetemjöl
3 dlMjölk
1 krmSalt
2 tbspSmör
Instructions
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Moussaka: Skölj och skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.

3

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs sojafärsen i 2 min. Tillsätt lök, vitlök, kanel, chiliflakes, oregano och fräs ytterligare i ca 2 min.

4

Tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, vatten, tomatpuré och buljong. Låt såsen puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

5

Stek aubergineskivorna i olja i en stekpanna ca 2 min/ sida.

6

Ostsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning. Vänd ner äggula och riven ost. Salta och peppra.

7

Moussaka: Ta fram en ugnsform och varva ostsås, aubergineskivor och färssås. Toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Gratinera i ugn i ca 30 min.

Servera moussakan med en sallad vid sidan av. Testa vår grekiska sallad.

Photo:

Nurlan Emir