Skip to main content
Linsgratäng
Kokbok

Linsgratäng

1 h 30 minEasy
285,50 kr
8 portions 25,53 kr per portion
Mamma Barbros vegetariska linsgratäng, här serverad tillsammans med bakad potatis, rödlökssallad och vitlökssmör - mums! Receptet är hämtat ur boken "Söndagsmiddag - Riddarna runt det operfekta bordet" som är skriven av Sanna Lundell och Ann Söderlund. Bokes ges ut av "The Book affair" och är fotad av Erica Wessman

Linsgratäng
0,5 tspSalt
2 pc.Lagerblad
150 gRiven Cheddarost, (3 dl)
1 pc.Gul lök
4 dlGröna Linser Torkade
1 LVatten
2 pc.Grönsaksbuljong
2 cloveVitlök Färsk
1 krmSvartpeppar Malen
1 000 gCottage cheese Naturell
1 tbspSmör
Bakad potatis
1 tbspKummin
0,5 tspSalt
3 tbspRapsolja
2 kgPotatis
Rödlökssallad
1 tbspTomatpuré
0,5 pc.Grönsaksbuljong
1 tspSambal Badjak
0,5 dlVatten
0,5 pc.Dill - färsk
3 pc.Rödlök
Vitlökssmör
1 krmSalt
100 gSmör
0,5 krmSvartpeppar Malen
3 cloveVitlök Färsk
Instructions
1

Börja med linsgratängen. Koka linserna i grönsaksbuljong, vitlök och lagerblad tills linserna är mjuka. Mot slutet av kokningen blandar du i hackad gul lök som snabbt får koka upp. Häll linserna och löken i ett durkslag och låt rinna av.

2

Smörj en stor, ugnsfast form. Häll i linsröran, häll på keson och toppa med den rivna osten och salt och peppar.

3

Fortsätt med potatisen. Sätt ugnen på 180 grader. Tvätta och dela potatisarna och blanda med olja, kummin och salt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

4

Ställ in både linsgratängen och potatisen i ugnen i 45–55 minuter.

5

Mammas klassiska rödlökssallad: Skala och skiva rödlöken i tunna, fina ringar och lägg i en kastrull med vatten. Låt koka upp och häll av precis när det börjat koka. Under tiden hackar du dillen fint.

6

Gör dressingen genom att blanda den halva buljongtärningen med varmt vatten, tomatpuré och sambal badjak.

7

Blanda den kokta rödlöken med dill och dressing och låt svalna.

8

Vitlökssmöret: Rör smöret mjukt med pressad vitlök, salt och peppar.

Photo:

Erica Wessman