Skip to main content
Citronkladdkaka
Kokbok

Citronkladdkaka

1 hEasy
56,95 kr
1 portion 17,26 kr per portion
Här har jag gjort en kladdkaka som istället för den vanliga chokladsmaken har en härligt syrlig smak av citron. Tillsammans med en kula vaniljglass eller en klick grädde blir det perfekt! Fler recept: Kladdkaka med daim, Citronkladdkaka med blåbär, Kladdkaka. Receptet kommer från boken ”#Bakboken”, som är skriven av Alexandra Larsson, vinnare i Hela Sverige bakar 2014. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Niki Norberg. Receptet ger ca 8 bitar.

0,5 dlFlorsocker
2 pc.Ägg
1,5 dlVetemjöl
1 tspVaniljsocker
2,5 dlStrösocker
150 gSmör
3 tbspCitron
Instructions
1

Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt.

2

Tillsätt rivet citronskal och citronsaft och vispa samman på låg hastighet. Smält smöret och rör ner, vänd sedan ner mjölet.

3

Smörj en kakform och häll ner smeten. Ställ in i mitten av ugnen på 175 grader och grädda i 30–40 minuter, tills den har stabiliserat sig och fått lite färg.

4

Låt svalna helt, gärna till dagen efter. Pudra över florsocker innan servering.

Den här kakan är god nygräddad – men är nästan godare dagen efter då den har blivit ännu mer härligt seg. Kakan passar bra att frysa in, ta bara fram den 20–30 minuter före servering.

Photo:

Niki Norberg