Skip to main content
Alexandra Pascalidous makaronilåda pastitsio

Alexandra Pascalidous makaronilåda pastitsio

1 hEasy
566,10 kr
6 portions 64,20 kr per portion
Alexandra Pascalidous makaronilåda pastitsio

Béchamelsås med ost
3 tbspRapsolja
1 tspSalt
1,5 dlVetemjöl
9 dlMellanmjölk
1 krmMuskot Hel
2 pc.Ägg
2 dlRiven Pecorinoost
2 pc.Ägg
1 krmSvartpeppar Malen
1 dlMatlagningsvin Vitt
400 gHela Tomater Konserverade
1 tbspMuskot Hel
125 gMat & Bak Smör/Margarin
0,5 pc.Gul lök
550 gRigatoni
1 krmSalt
200 gRiven Pecorinoost
800 gNötfärs
1 dlStröbröd
Instructions
1
  • Pastitsio, Greklands egen lasagne, är en av mina favoriträtter sedan barnsben. En perfekt rätt att skära upp i portioner och frysa in - en räddning för stressade småbarnsföräldrar.

Koka pastan al dente. Smält smöret och häll över hälften av det och hälften av den rivna osten. Vispa äggvitorna, blanda ner den rivna muskoten och häll över pastan. Hacka löken och bryn den i smör i en panna. Tillsätt köttfärsen och låt allt steka en stund. Vattna med vin, tillsätt tomaterna, salta och peppra. Låt puttra tills det blir en härligt tjock sås. Lyft av stekpannan från spisen. Häll över hälften av den resterande osten samt hälften av ströbrödet och blanda. Laga béchamelsåsen medan köttfärssåsen puttrar: Vispa ut mjölet i rapsoljan och mjölken i en kastrull. Koka på medelvärme i 2-3 minuter under ständig omröring tills du får en fin slät sås. Låt puttra i ett par minuter. Ta kastrullen åt sidan och krydda med salt, muskot, ost och uppvispade ägg. Tillsätt mer mjölk om såsen känns fet och trög. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en stor ugnsfast form. Bred ut hälften av pastan och köttfärsen ovanpå dem, därefter resten av pastan och häll béchamelsåsen över hela formen. Till sist strör du över den sista rivna osten, pastitsion stå i ugnen i 30-45 minuter tills den fått en fin färg. Servera med en fräsch grönsallad.