Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Kakor av fransk maräng | ||
150 g | Florsocker | |
50 g | Vatten | |
1 krm | Hushållsfärg Gul | |
150 g | Mandelmjöl | |
0,2 g | Saffran | |
1 tsp | Snabbkaffe | |
1 tsp | Kakao | |
185 g | Strösocker | |
4 pc. | Ägg | |
Fyllning (schweizisk maräng-smörkräm) | ||
2 dl | Florsocker | |
85 g | Citron, (0,5 st) | |
1 krm | Hushållsfärg Gul | |
2 pc. | Ägg | |
2 tsp | Snabbkaffe | |
200 g | Smör | |
2 tsp | Kakao | |
3 tsp | Vaniljsocker | |
1,75 dl | Strösocker | |
1 pc. | Apelsin |
Sikta mandelmjölet genom silen så att stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg. (Förvara öppnad mandelmjölspåse i frysen).
Ta ut smöret så att det blir rumsvarmt.
Väg upp florsocker och blanda med mandelmjölet. Dela upp i två bunkar om du vill göra båda smaksättningarna (var noga med mängderna!).
Fyll en liten kastrull till hälften med vatten, sätt på spisen på medelhög värme. Blanda två äggvitor, sockret och saften från 1/2 citron i en rostfri skål och vispa med elvisp över vattenbadet tills det blivit en tjock maräng (ca 5 minuter eller till 65°C).
Mät upp och vispa 60 g äggvita (ca 2 ägg) till skum och tillsätt 35 g socker under konstant vispning.
Ta bort marängen från vattenbadet och fortsätt vispa tills det svalnat helt, vilket tar ungefär 10 min. Tillsätt därefter smör, lite åt gången, och fortsätt vispa. Tillsätt därefter vaniljsocker och florsocker.
Blanda 150 g socker och 50 g vatten i en liten kastrull. Koka på hög värme till 118°C (med hjälp av termometer).
Finriv skalet på apelsinen.
Under fortsatt vispning av marängen, tillsätt sockerlagen (snabbt så att den inte stelnar för mycket). Vispa tills det svalnat helt och blivit glansigt, vilket tar ungefär 10 min.
Dela marängen på hälften i två skålar. Tillsätt kakao och snabbkaffe i den ena, och apelsinskal och gul hushållsfärg i den andra.
Rör i 30 g äggvita (ca 1 ägg * 2) i varje bunke med mandelmjöl och florsocker. I den ena bunken, tillsätt kakao och siktat snabbkaffe. I den andra, tillsätt gul hushållsfärg och 1/4 påse saffran.
Förvara fyllningen i frys fram till den ska spritsas. Spritsa på makron-kakorna enligt beskrivningen ovan.
Vänd i hälften av marängen i den ena bunken med en slickepott och hälften i den andra (var noga med mängderna). Genom att trycka ut smeten mot bunkens kanter och sedan skrapa upp den igen ca 10 gånger blir smeten lagom lättflytande för att spritsas - det är detta steg som kallas macaronnage (finns flertalet filmer på Internet som visar detta steg!).
Sätt ugnen på 160°C.
Fyll smeten från den ena bunken i en spritspåse med rund pip, och spritsa/dutta ut 1 kr-stora klickar på en plåt med bakplåtspapper. De ska flyta ut något, så ge dem lite marginal. När du fyllt en plåt, slå lite med handen på undersidan av plåten - detta gör så att makronerna lättare får sin karakteristiska fot vid gräddningen. Ställ plåten på en torr plats i ca 20-30 min - känn efter ifall de torkat på ytan (de ska inte fastna på fingret när man petar på dem). Gör samma sak med smeten från den andra bunken.
Lägg plåten med makroner ovanpå en annan tom plåt, så att de blir dubbla plåtar under (så skyddas de från för mycket undervärme). Grädda i ca 10-15 minuter, de är färdiga när de inte sjunker in när man rör vid dem.
Ta ut plåten och flytta bakplåtspappret med makronerna från den varma plåten. Låt svalna och lossa försiktigt (de ska ha platt undersida). Förvara i frys fram till fyllning, eller spritsa fyllning på ena undersidan och sätt ihop med en annan kaka (moccafyllning på moccakakor, apelsinfyllning på saffranskakor). Även efter detta steg går det bra att förvara i frys, eller i kyl ca 1 vecka.
FYLLNING (SCHWEIZISK MARÄNG-SMÖRKRÄM)
Photo:
UlmiusStorm
1 Florsocker Fairtrade 500g Garant
1 Apelsin 6-pack Valancia Klass1