Skip to main content
Röding med blåmusselsås, löjrom och grönkålskrisp
Mari Bergman

Röding med blåmusselsås, löjrom och grönkålskrisp

50 minMedium
1 533,50 kr
4 portions 122,88 kr per portion
Det här receptet finns publicerat i Mathem magasin nr 3. Läs hela magasinet här.

Röding
1 tbspOlivolja
600 gRöding
1 tbspSmör
4 krmSalt
2 krmSvartpeppar Hel
Tillbehör
50 gGrönkål
30 gLöjrom
250 gBrysselkål
1 tspRapsolja
0,5 tspSalt
600 gGulbetor
Blåmusselsås
1 pc.Schalottenlök
1 krmSalt
0,5 pc.Gräslök - färsk
0,5 pc.Citron - Eko
50 gSmör
3 dlVispgrädde
250 gBlåmusslor
1 dlVitt vin
1 krmSvartpeppar
Instructions
1

Värm ugnen till 175 grader.

2

Tillbehör: Massera grönkålen med olja i en ugnsform. Strö över salt och rosta i ugnen i ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna.

3

Skala gulbetorna och ansa brysselkålen. Lägg gulbetorna i en kastrull. Tillsätt salt och fyll sedan upp med vatten så att det precis täcker. Koka gulbetorna i ca 30 min eller tills de känns genomkokta. Tillsätt brysselkålen i samma kastrull när det återstår 7 min av koktiden och låt de koka med. Sila av vattnet och täck med en bit hushållspapper och lägg på ett lock.

4

Blåmusselsås: Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.

5

Skala och finhacka schalottenlök. Fräs mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt blåmusslorna och häll på vin. Lägg på ett lock och låt koka i 2-3 min, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.

6

Lyft ur musslorna och lägg dem i en skål, ställ åt sidan. Tillsätt grädden och låt såsen sjuda på medelvärme och reduceras ner till hälften. Tillsätt finhackad gräslök och rivet citronskal. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

7

Röding: Skär varje rödingfilé i tre bitar. Krydda med salt och peppar. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek rödingfilérna med skinnsidan ner i ca 3-5 min.

8

Tillbehör: Skär gulbetorna i klyftor och plocka de översta bladen på brysselkålen.

9

Montering: Fördela gulbetor, brysselkål och rödingfiléer på tallrikar. Slå över sås och toppa med små löjromsklickar runt om. Dekorera med brysselkålsblad, musslor och grönkålskrisp. Ät och njut!

Photo:

Roland Persson