Skip to main content
Hamburgare med tomatsalsa och rostad sötpotatis
Mari Bergman

Hamburgare med tomatsalsa och rostad sötpotatis

40 minEasy
335,55 kr
4 portions 41,64 kr per portion
En saftig hamburgare som toppas med en kall tomatsalsa på soltorkad tomat och persilja. Till burgaren får du göra lite sötpotatis- och morotsstrips i ugnen. För att få dem så där knapriga och goda är tricket att inte lägga stripsen för nära varandra på plåten.

Tomatsalsa
1 tbspOlivolja
140 gSoltorkade Tomater
1 krmSalt
0,5 pc.Lime
0,5 pc.Rödlök
0,5 pc.Persilja - färsk
125 gKörsbärstomater
1 tspHonung Flytande
1 krmSvartpeppar Malen
Sötpotatis
1 krmSalt
250 gMorötter
500 gSötpotatis
1 tbspOlivolja
1 pc.Bakplåtspapper
Hamburgare
1 krmSvartpeppar Malen
500 gNötfärs
1 pc.Ägg
1 tspSalt
1 tbspOlivolja
Tillbehör
200 gHamburgerbröd, 4 st
100 gRomansallat, 0,5 st
0,5 tbspOlivolja
Instructions
1

Sätt ugnen på 200 grader.

2

Sötpotatis: Skala sötpotatis och morötter. Skär i centimetertjocka stavar och blanda med olivolja och salt i en bunke.

3

Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och fördela stavarna jämnt över plåten. Det är bra om stavarna inte ligger för tätt utan har lite avstånd emellan sig. Rosta i ugnen i ca 30 min eller tills de har en fin gyllene yta.

4

Hamburgare: Blanda färsen med ägg, salt och peppar i en bunke. Forma 4 hamburgare.

5

Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna på medelhög värme i ca 3-4 min på varje sida. Lägg över dem i en ugnsfast form och sätt in i ugnen under potatisen i ca 5-7 min. Torka ur pannan.

6

Tomatsalsa: Skölj körsbärstomaterna och lägg i en bunke. Mixa tomaterna med soltorkade tomater, honung, olja och persilja med hjälp av en stavmixer till en chunkey salsa.

7

Skala och finhacka löken och skölj och riv skalet av limen. Tillsätt till salsan och smaka av med limesaft, salt och peppar.

8

Tillbehör: Tillsätt olja i pannan och stek hamburgerbröden hastigt på undersidan så att de får en lite gyllene yta.

9

Skölj salladen och riv loss salladsblad.

10

Montering: Lägg salladsblad i botten av varje bröd. Toppa med en hamburgare och tomatsalsa och lägg på överdelen. Servera med strips.

Styling &

Näringsvärde: 749 kcal, 35 g protein, 37 g fett, 67 g kolhydrater

Photo:

Sofia Törnqvist