Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Fyllning 1: Mörk chokladkola | ||
1,5 dl | Vispgrädde | |
50 g | Mat & Bak Smör/Margarin | |
1 dl | Sirap Mörk | |
0,5 tsp | Ättiksprit | |
1,5 dl | Strösocker | |
2 tbsp | Kakao | |
Fyllning 2: Ljus chokladkola | ||
50 g | Mat & Bak Smör/Margarin | |
1,5 dl | Vispgrädde | |
1 dl | Sirap Ljus | |
1,5 dl | Strösocker | |
0,5 tsp | Ättiksprit | |
100 g | Vit Blockchoklad | |
Pajskal | ||
200 g | Digestive original | |
75 g | Mat & Bak Smör/Margarin |
Mixa kakorna till smulor. Går lättast i matberedare eller lägg kakorna i en plastpåse och kavla tills det är som mjöl.
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull (ca 2 liters).
Blanda grädde, socker och sirap i en stor kastrull.
Smält smöret.
Koka på medelvärme ca 15 min. Smeten ska bubbla rejält. Rör ett par gånger så det inte bränns i botten. Gör kulprovet (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om det går att forma kolamjuksega kulor är smeten klar.) eller tills baktermometern visar 120°.
Koka på medelvärme ca 15 min. Smeten ska bubbla rejält. Rör ett par gånger så det inte bränns i botten.
Blanda kaksmulet med smöret.
Dra kastrullen från värmen.
Hacka chokladen.
Dra kastrullen från värmen.
Tryck ut smulorna i en pajform, gärna med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt 30 min.
Mörk chokladkola
Rör smör och ättikssprit.
Gör kulprovet (Droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten. Om det går att forma kolamjuksega kulor är smeten klar.) eller tills baktermometern visar 120°.
Blanda i smör och ättikssprit.
Häll kolan i pajskalet.
Blanda ner hackade chokladen.
Ställ kallt ca 30 min.
Vit chokladkola
Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan.
Ställ kallt ca 30 min.
Det är gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras så smakerna kommer fram. Pudra gärna över kakao eller florsocker. Servera i små bitar då pajen är mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.
Photo:
Ulf Svensson