Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
50 g | Smör | |
5 dl | Standardmjölk | |
2 pc. | Ägg | |
25 g | Jäst | |
1 tsp | Salt | |
4 dl | Vetemjöl |
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa vitorna till fast skum i en skål.
Ljumma mjölken till fingervarmt (inte över 37 grader).
Rör ut den smulade jästen i en kopp med lite av mjölken.
Häll resten av den ljumma mjölken i en skål och rör ut mjölet i den; vispa till en slät smet.
Rör i jästlösningen, salt och äggulor och vispa till en smet.
Täck skålen med lock eller en tallrik och låt den jäsa 1 timme.
Smält matfetter och låt det svalna.
Rör ner fettet i smeten och vänt i äggvitorna med lätt hand.
Grädda tjocka, stora plättar på medelvarm platta.
Det går åt ca 2 matskedar smet till en plättlagg. I en pannkakspanna kan man ta ca 1 deciliter smet och hälla ut 3 rejäla klickar i pannan, vicka på den och grädda blinierna på båda sidor.
Vänd dem när de pöst upp och ytan blivit storporig.
Servera med valfritt tillbehör.
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt