Skip to main content
Chokladbollstårta
Kokbok

Chokladbollstårta

2 hEasy
537,28 kr
10 portions 29,29 kr per portion
Chokladboll i jätteformat? Mums! Chokladbollar är en kalasfavorit för såväl liten som för stor, chokladbollstårtan är en mäktig pjäs som räcker till många och som med stor sannolikhet blir lika poppis som chokladbollarna. Receptet kommer från boken "Tårtor med Linus" skriven av Linus Larsson. Boken ger ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Frida Wismar.

Garnering
100 gRiven kokos
Chokladbollssmet
6 dlFlorsocker
3 tbspVaniljsocker
9 dlHavregryn
6 tbspKakao
450 gSmör
6 tbspStarkt kaffe
9 tbspVaniljsås - pulver
12 dlCornflakes
Chokladfrosting
300 gMörk chokladkaka
1 dlVispgrädde
75 gSmör
5 dlFlorsocker
200 gCreme Fraiche Naturell
Instructions
1

Börja med chokladbollssmeten. Mixa de torra ingredienserna till ett fint pulver i en matberedare.

2

Tillsätt smör och kaffe och mixa till en smet.

3

Klä en springform, cirka 15 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och var noga med att platta ut smeten mot kanterna hela tiden så att det inte bildas några luftfickor. Spara gärna lite av smeten att göra bollar av för att dekorera tårtan med.

4

Ställ tårtan i kylskåpet i några timmar så att den stelnar.

5

Gör chokladfrostingen. Smält chokladen tillsammans med smör och grädde på svag värme i en kastrull.

6

Ta kastrullen från värmen, tillsätt crème fraiche och rör tills blandningen blir len och blank.

7

Vispa ner florsockret med elvisp. Om frostingen blir för lös är det bara att låta den stå i kylskåpet en liten stund tills den tjocknat något.

8

Ta ut tårtan ur formen och dra bort bakplåtspapperet. Spackla tårtan med frostingen och täck tårtan med kokosflingor eller kokoschips. Garnera gärna med några chokladbollar.

Photo:

Frida Wismar