Skip to main content
Påskchokladtårta
Kokbok

Påskchokladtårta

45 minMedium
280,58 kr
8 portions 17,30 kr per portion
Påsktårta med det lilla extra! Tårtan är dessutom så god att den lika gärna kan göras även till sommaren, då med färska bär och pudrad med florsocker. Receptet kommer från boken “Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig”, som är skriven av Martina Haag & Clara Block Hane. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Johanna Åkerberg Kassel.

Chokladkräm
25 gSmör
100 gMörk chokladkaka
2 dlVispgrädde
4 tbspFlorsocker
4 dlStrösocker
2 tbspKakao
4 pc.Ägg
1 krmSalt
3 tbspKaffe
2 dlVetemjöl
200 gMörk chokladkaka
200 gSmör
Instructions
1

Värm ugnen till 175°. Smöra en form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar botten och bröa med kakao.

2

Knäck äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan. Häll 2 dl socker i vardera bunke. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt, helst med elvisp.

3

Smält smöret i en kastrull. Bryt ner den mörka chokladen i smöret och låt den smälta på svag värme. Låt svalna något (annars kan det skära sig) innan chokladsmöret hälls i lite i taget i ägguleblandningen under vispning. Fortsätt att vispa och tillsätt kallt kaffe och salt. Rör försiktigt ner kakao, vetemjöl och malt kaffe.

4

Vispa äggvitor och socker tills bunken går att vända upp och ner utan att något rinner ut. Bred ut chokladsmeten i formen. Häll marängsmeten ovanpå. Dra runt med en gaffel så att kakan blir marmorerad, men inte helt blandad.

5

Grädda i cirka 18 minuter – kakan ska ha en gräddad yta men vara lös inuti när den tas ut. Låt svalna helt innan krämen breds på.

6

Chokladkräm: Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.

7

Vispa grädde och florsocker.

8

Se till att smörchokladen verkligen har svalnat ordentligt. Vispa ner den med elvisp i grädden. Smaka av för att kontrollera sötma och chokladsmaken – de beror på vilken choklad som har använts. Tillsätt mer florsocker eller kakao om det behövs.

9

Klicka på chokladkrämen i mitten av kakan. Dekorera med harar, kycklingar, hönor, ägg och påskliljor av marsipan eller choklad.

Photo:

Johanna Åkerberg Kassel