Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Drottningrulltårta | ||
0,5 dl | Vatten | |
2 tsp | Bakpulver | |
1 tbsp | Vaniljsocker | |
3 pc. | Ägg | |
2 dl | Strösocker | |
2 dl | Vetemjöl | |
2 dl | Drottningsylt | |
Tillbehör och garnering | ||
1 dl | Krasse | |
100 g | Jordgubbar Färska | |
100 g | Hallon Färska | |
100 g | Blåbär | |
Vaniljsås | ||
3 pc. | Ägg | |
0,25 dl | Strösocker | |
2 dl | Mellanmjölk | |
2 g | Vaniljstång, (1 st) | |
2 dl | Vispgrädde |
Drottningrulltårta: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och socker poröst.
Sikta alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner i smeten. Hetta upp vattnet och rör ner med resten av ingredienserna.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten över hela papperet. Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter.
Stjälp genast upp den färdiga botten på ett sockrat bakplåtspapper. Pensla med vatten över ytan på det bakplåtspapper som kakan gräddats på för att botten ska lossna lättare från papperet.
Dra av papperet och bred ut sylten över botten. Rulla varsamt ihop till en jämn och hel rulle. Lägg bakplåtspapper runt om rulltårtan och låt den stå i kylen minst 1 timme före servering för att den ska bli lättare att skära upp i fina tighta skivor.
Vaniljsås: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk och grädde tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön.
Dela äggen och separera gulan från vitan. Vispa äggulor och socker poröst.
Häll i en tunn stråle ner den heta gräddmjölken i äggsmeten under konstant vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud såsen på väldigt svag värme under omrörning tills den har tjocknat något. Slå över såsen i en ren och kall skål. Låt svalna och ställ sedan såsen kallt.
Vid servering: Skär rulltårtan i 1 cm tjocka skivor. Lägg 2–3 skivor på varje tallrik och fördela bären på dem.
Klicka ut vaniljsåsen och garnera med blommor och krasseblad. Servera gärna den sås som blivit över i en kanna vid sidan om så att de som önskar kan ta mer.
Photo:
Katarina Di Leva