Skip to main content
Pepparkakor - Glutenfria
Kokbok

Pepparkakor - Glutenfria

1 h 30 minMedium
164,70 kr
10 portions 4,46 kr per portion
Glutenfria pepparkakor gjorda av smidig och lättbakad pepparkaksdeg som ger frasiga och platta pepparkakor i den rätta färgen! Spara lite av mjölmixen till utbakningen. Ger ca 80-90 små pepparkakor. Fler recept: Pepparkakor, Glutenfria krispiga pepparkakor, Pepparkaksdeg. Receptet kommer från boken "Smilla firar glutenfritt" av Smilla Luuk. Boken ges ut av Raben&Sjögren och är fotograferad av Ulrika Pousette samt formgiven av Katy Kimbell

2 tbspStrösocker
75 gSmör
18 gPepparkakskrydda
2 tbspSirap Mörk
2 tbspPofiber
2 krmBikarbonat
2 tbspFarinsocker
5 dlGlutenfri mix
1 pc.Ägg
Instructions
1

Smält smöret i en kastrull. Häll på pepparkakskryddor, strösocker, farinsocker och sirap. Rör under uppvärmning tills sockerkristallerna börjar smälta och smeten går ihop. Rör då i pofibern och låt stå kallt i ca 10 minuter tills smeten svalnat och blivit till en fastare massa.

2

Blanda bikarbonat, ägg och den avsvalnade pepparkaksmassan. Tillsätt lite mjölmix i taget samtidigt som du arbetar degen i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar. När degen är smidig och inte kladdar är den klar.

3

Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter (du kan spara den i kylen upp till 2 veckor).

4

Sätt ugnen på 175 grader.

5

Ta fram degen och nyp av en så stor bit som du vill kavla ut, ca 1 dl. Lägg den på en tallrik och värm degen i mikron på medelhög värme (ca 630 W) i ca 30 sekunder eller tills den börjat smälta ut litegrann och är varm.

6

Knåda degen tills den är ljummen och smidig. Kavla ut tunt på mjölat bakbord och stansa ut pepparkakor. Degen som blir över kan du samla ihop och knåda in i nästa degbit som du värmer och kavlar ut.

7

Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper och grädda i 6–7 minuter. Låt svalna helt.

Rör ihop en äggvita, 4 dl florsocker och 1 tsk ättika (12%) till en slät kristyr och dekorera dina pepparkakor.

Photo:

Ulrika Pousette