Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
4 dl | Arborioris | |
25 g | Stjälkselleri | |
100 g | Brysselkål | |
5 tbsp | Smör | |
70 g | Parmesanost | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 dl | Vatten | |
1 pc. | Butternutpumpa | |
1 tsp | Salt | |
4 clove | Vitlök | |
3 dl | Matlagningsvin Vitt | |
1 pc. | Grönsaksbuljong | |
100 g | Grönkål | |
1 pc. | Gul lök | |
3 tbsp | Olivolja |
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, dela och gröp ur kärnorna på butternutpumpan. Dela pumpan i små bitar och vänd dem på en plåt med 4 msk olivolja och salt. Baka i ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut pumpan från ugnen och mixa till ett slätt mos. Tillsätt eventuellt lite olja så går det lättare att mixa.
Riv grönkålen i mindre bitar (endast bladen). Skiva brysselkålen tunt. Stek all kål i 1 msk smör i cirka 2 minuter. Tillsätt 1 dl vatten, låt koka ihop och ställ åt sidan.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka sellerin smått.
Hetta upp 3 msk olivolja i en stor kastrull och stek lök, vitlök och selleri på medelvärme tills löken är mjuk. Koka upp vattnet i en annan kastrull och smula ned buljongtärningen. Håll varmt.
Tillsätt riset i grytan med löken och rör tills riset börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och häll i vinet och låt koka in i cirka 2 minuter.
Häll lite av den varma buljongen i riset och rör om. Häll på en slev till när vätskan har kokat in. Rör ned pumpan i risotton. Är risotton för lös? Låt den koka ihop utan att du tillsätter mer buljong. Är den för fast? Tillsätt mer buljong!
Ta risotton från värmen. Tillsätt salt, peppar, 5 msk smör och riven parmesanost. Blanda ned kålen och tillsätt eventuellt lite mer buljong så att du får en rinnig konsistens. Servera i djupa tallrikar.
Receptet kommer från boken ”Ett stekt ägg är också middag”. Boken är skriven av Siri Barje och ges ut av Bonnier Fakta.
Photo:
Johanna Åkerberg Kassel
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt