Skip to main content
Grekiska bollar
Samarbete

Grekiska bollar

30 minMedium
391,40 kr
4 portions 39,33 kr per portion
Fetaostfyllda Både &-färsbiffar serverade med en fräsch citronette, en len raita och bulgursallad. Blir även fenomenalt god med nötfärs. Mums! Recept från Smak av Svea.

Bollar
400 gFärs Nötkött och Linser, 400 g Både & färs eller 400 g nötfärs
1 pc.Rödlök
1 cloveVitlök
0,75 dlVatten
0,75 dlStröbröd
1 pc.Ägg
0,5 tspSalt
1 krmSvartpeppar Malen
0,5 tspBasilika - torkad
1 tbspDijonsenap
1 tbspTomatpuré Eko
100 gFetaost
1 tbspSmör, (eller olja, till stekning)
Sallad
2 dlBulgur
100 gEdamamebönor
75 gSvarta oliver
1 tbspGräslök - färsk, hackad
Citronette
1,5 tbspCitron, (saften)
0,75 dlOlivolja
1 pc.Rödlök, liten
Raita
0,25 pc.Gurka
0,5 pc.Mynta - färsk, (0,5 st kruka)
1,5 dlGrekisk Yoghurt
1 krmSvartpeppar, (mortlad, mängd efter smak)
1 krmSalt, (efter smak)
Instructions
1
  1. Bollar: Skala och finhacka lök och vitlök.
2
  1. Blanda vatten och ströbröd. Tillsätt ägg, kryddor, senap, tomatpuré och blanda ihop.
3
  1. Vänd ner färsen, löken och smula ner fetaosten.
4
  1. Forma färsen till bollar, ca 12 stycken. Stek i smör eller olja i en stekpanna på medelvärme tills de är klara.
5
  1. Sallad: Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. När två minuter återstår häll i de frysta sojabönorna. Häll av i ett durkslag och låt rinna av.
6
  1. Dela oliverna och lägg ner i salladen tillsammans med gräslöken.
7
  1. Citronette: Vispa ihop citronsaft och olivolja. Skala och strimla löken och lägg i dressingen. Låt marinera ca 20 minuter. Vänd därefter ner i salladen.
8
  1. Raita: Riv gurkan och krama ur vätskan. Hacka myntan fint. Blanda ihop yoghurt, mynta, gurka och smaka av med mortlad peppar och salt.
9

Servera bollarna med bulgursallad och raita.

Photo:

Smak av Svea