Skip to main content
Vegansk Banh mi
Frida Åstrand Melin och Mari Bergman

Vegansk Banh mi

40 minEasy
450,35 kr
4 portions 37,72 kr per portion
Baguetten kom till Vietnam med fransmännen och har sedan dess blivit en gatuköksklassiker, som går att finna i stora delar av landet. Här fyller vi den med picklade grönsaker, marinerad tofu, srirachamajonnäs och vegansk pastej. En riktig dröm för mackälskaren! Tips! De picklade grönsakerna går utmärkt att göra dagen innan och förvara i kylen.

Srirachamajonnäs
1 dlVegansk majonnäs
1 krmSalt
2 tbspSriracha
Marinad
1 tbspSesamolja
2 cloveVitlök Vanlig
1 krmSvartpeppar Malen
3 tbspFärsk ingefära, (3 cm)
1 tbspRapsolja
1 krmSalt
3 tbspOlivolja
2 tbspHoisinsås
250 gTofu
2 tbspTamarisoja
Servering
1 pc.Koriander - färsk
200 gPastejer Övriga Sorter
1 pc.Baguette
1 dlJordnötter Rostade
Picklade grönsaker
1 pc.Rödlök
2 dlStrösocker
3 dlVatten
100 gMorötter
3 tbspFärsk ingefära, (3 cm)
1 dlÄttiksprit
0,5 pc.Gurka
Instructions
1

Picklade grönsaker: Blanda strösocker, vatten och ättikssprit i en kastrull. Låt koka upp och rör tills sockret löst upp sig. Skala och riv ingefära och tillsätt i lagen.

2

Skala och strimla rödlök och skiva gurka. Skala morot och hyvla den med potatisskalare. Lägg grönsakerna i lagen och låt stå minst en timme – gärna över natten.

3

Marinad: Skala och riv vitlöksklyftor och ingefära och lägg i en stor skål. Tillsätt sesamolja, hoisin, soja och olivolja och smaka av med salt och peppar.

4

Tofu: Pressa tofun på vätska i en ren handduk eller hushållspapper. Skär den färdigpressade tofun i stavar och lägg i marinaden. Ställ skålen i kylen och låt dra.

5

Srirachamajonnäs: Lägg majonnäs och srirachasås i en skål och rör runt. Smaka av med salt.

6

Tofu: Hetta upp rapsolja i en panna. Stek tofun på medelvärme ett par min per sida eller tills den har en fin, gyllenbrun yta. Marinerad tofu bränns lätt vid, så var försiktig.

7

Baguette: Dela baguetten i fyra delar och sedan varje del i två halvor. Bred ett generöst lager pastej på båda sidor.

8

Servering: Fyll baguetten med de picklade grönsakerna, den marinerade tofun och en rejäl klick srirachamajonnäs. Toppa med hackad koriander och jordnötter.

Näringsvärde: 964 kcal, 23 g protein, 57 g fett, 85 g kolhydrater

Photo:

Nurlan Emir