Skip to main content
Lemon meringue cheesecake
Kokbok

Lemon meringue cheesecake

1 hEasy
266,15 kr
1 portion 175,49 kr per portion
Här tänkte jag att kombinationen cheesecake, syrlig citron och maräng skulle bli fantastisk – och det var precis vad den blev också! Ca 8 portioner.

Lemon curd
60 gMat & Bak Smör Osaltat
3 pc.Ägg
1 dlStrösocker
1 dlCitron
Fyllning
1 gVaniljstång, ca 0,5 stång
600 gFärskost Naturell
1,25 dlGräddfil
2,5 tbspVetemjöl
2 dlStrösocker
3 pc.Ägg
Italiensk maräng
75 gVatten
2,25 dlStrösocker
4 pc.Ägg
Pajbotten
100 gSmör
200 gDigestive original
2 tbspStrösocker
Instructions
1

Pajbotten Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter, och 3–4 cm upp på kanten. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna helt.

2

Fyllning: Höj ugnsvärmen till 200 grader. Vispa färskost och socker ?u?gt i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ner fröna i bunken och tillsätt även mjölet. Vispa i 3–4 minuter. Vänd ner grädd?len och sedan ett ägg i taget samt en äggula och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugns luckan) och grädda i cirka 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna och låt sedan stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att fyllningen stelnar ordentligt.

3

Lemon curd: Rör ihop två ägg och en äggula i en bunke. Koka upp 1 dl citronsaft och socker i en kastrull och rör ner i bunken. Häll tillbaka i kastrullen och värm på medel värme under konstant omrörning tills curden tjocknar. Häll den i en ren bunke, tillsätt smöret i bitar och blanda till en slät kräm. Täck med plast folie och låt svalna i kylen i cirka 4 timmar.

4

Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt och i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvisp på maxhastighet. Dra ner till medelhastighet och vispa tills marängen är ljummen. Fördela lemon curden jämnt över cheesecaken och låt sedan stå i kylen i 30 minuter. Spritsa eller bred marängen ovanpå och bränn av den med en gasbrännare.

Photo:

Wolfgang Kleinschmidt