Add items through the week
If you drop things into your cart one by one through the week, your shopping will be almost done when you're ready to place your next order.
Apelsinglace | ||
1 pc. | Apelsin | |
1 tbsp | Muscovadosocker | |
2 tbsp | Vit balsamvinäger | |
Potatiskaka | ||
800 g | Potatis Fast | |
3 dl | Vispgrädde | |
1 tsp | Salt | |
3 krm | Svartpeppar Malen | |
25 g | Smör | |
2 clove | Vitlök Vanlig | |
1 pc. | Purjolök | |
0,5 dl | Standardmjölk | |
Smörstekt grönkål | ||
300 g | Grönkål | |
1 krm | Svartpeppar Malen | |
1 krm | Salt | |
20 g | Smör | |
Ankbröst | ||
500 g | Ankbröst | |
1 krm | Salt |
Tina ankbrösten ett dygn i kylskåp för bästa resultat vid tillagning. Torka köttet väl med hushållspapper.
Sätt ugnen på 125 grader.
Potatiskaka: Skala potatisen och skiva den tunt. Strimla purjolöken fint och skala och finhacka vitlöken.
Lägg potatis, purjolök och vitlök i en kastrull med grädde, gräddmjölk, salt och peppar. Värm upp försiktigt under omrörning, ca 5 min, eller tills grädden blivit krämig.
Smörj en stor ugnsform eller 6-8 st små med ca 10 g smör och häll i potatisblandningen.
Toppa med smörklickar, totalt ca 15 g. Sätt in formen/formarna i mitten av ugnen och låt stå i ca 10 min medan du gör nästa steg.
Anka: Skåra ett rutmönster på ankbröstens skinnsida och salta lätt.
Hetta upp en panna och stek ankan med skinnsidan nedåt i ca 1 min till den får en fin gyllenbrun stekyta. Sänk sedan värmen till medelvärme, vänd ankbrösten och stek ytterligare ca 2 min.
Lägg över dem i en ugnssäker form och häll över fettet från stekpannan. Sätt in i nedre delen av ugnen, under potatiskakan och ugnsstek i ca 20-30 min eller tills ankbrösten har en innertemperatur på 65-70 grader (använd gärna köttermometer).
När ankbrösten uppnått önskad temperatur, ta ut dem och låt vila i aluminiumfolie i ca 15 min. Fettet som blir kvar i formen häller du över potatiskakan och höjer sedan ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda potatiskakan ytterligare 10 min.
Apelsinglace: Blanda alla ingredienserna till glacen i en kastrull och hetta upp under omrörning tills den börjar bubbla. Låt sjuda på svag värme i ca 5 min och ställ därefter åt sidan.
Smörstekt grönkål: Hacka grönkålen och hetta upp smör i samma stekpanna som ankan stektes i.
Stek grönkålen lätt i ca 2 min, salta och peppra. Lägg över den i en ugnssäker form och sätt in längst ned i ugnen i ca 5 min.
Potatiskaka: Ta ut potatiskakan/potatiskakorna och låt vila i ca 10 min. Stäng av ugnen men låt grönkålen stå kvar på eftervärme till servering.
Anka: Hetta upp en stekpanna och stek ankbrösten med skinnsidan nedåt tills de är krispiga. Skiva upp brösten till servering. Ringla apelsinglacen över grönkålen och servera.
Photo:
Sanna Livijn Wexell
1 Apelsin 6-pack Valancia Klass1
1 Hushållssalt Med Jod 600g Falksalt
1 Svartpeppar Malen 31g Santa Maria
2 Ankbröst Fryst ca 350g Selectos de Castilla S.A.