Gå vidare till huvudinnehåll
Baka kanelbullar – tips och recept för perfekta bullar

Baka kanelbullar – tips och recept för perfekta bullar

Kanelbullen är ett av våra mest älskade bakverk i Sverige. När vi hör ordet fika är det nog många som förknippar det med en rykande kopp kaffe och en nybakt kanelbulle garnerad med pärlsocker. Läs mer om kanelbullens historia i vår artikel, här får du även lära dig baka perfekta bullar och kan köpa hem färdiga bullar.

Lär dig baka kanelbullar – enkla recept

Att baka kanelbullar är inte svårt, men det kan krävas ett par övningstillfällen för att få ett riktigt bra  resultat. På Mathem hittar du flera enkla recept att följa som guidar dig på vägen till de perfekta bullarna.

Psst! Scrolla vidare för en förkortad checklista på hur du med enkla knep får till de godaste kanelbullarna.

Tips och tricks – så lyckas du med dina kanelbullar

Är du ingen superhemmabagare som bakar ofta? Innan du sätter igång med bullbaket ska du då börja med att kontrollera utgångsdatumet på mjölpaketet. Att baka med färskt mjöl blir alltid bäst. 


För att få dina bullar extra saftiga kan du byta ut en del av smöret och mjölken till grädde.


Om du använder kardemumma i degen ska du se till att köpa hela kardemummakärnor och mortla dem. Det ger mycket mer smak än färdigmalen kardemumma – vilket gör dina bullar mycket godare.


För att bättra på smaken ytterligare kan du använda riktig vaniljstång istället för vaniljsocker, som ofta inte tillför speciellt mycket smak alls.


Tips! Du kan själv välja om du vill använda hel vaniljstång eller pulveriserad vaniljstång. Det viktigaste är att det är äkta vaniljstång.

Så bakar du kanelbullar – steg för steg

1. Ta fram smöret till deg och eventuellt fyllning för att låta den bli rumstempererad.


2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Välj själv om du vill använda kall mjölk eller fingervarm, men med kall degvätska kan dina bullar bli ännu godare. Vispa ihop jästen med mjölken tills den lösts upp.


3. Rör i socker, salt och även kardemumma om du vill ha det med. Använd hela kardemummakärnor och mortla dem innan du rör ner krosset i degvätskan.


4. Tillsätt mjöl. Ta inte allt på en gång utan häll i lite i taget och bearbeta degen. Tillsätt mer allt eftersom tills du har en stadig, klibbig deg.


5. Låt degen jäsa i cirka en timme, gärna under plastfolie.


6. Under tiden kan du blanda ihop ingredienserna till din fyllning.


7. När degen jäst färdigt ska du knåda den smidig, tillsätt lite mjöl om det behövs.


8. Dela degen i ungefär fyra delar. Kavla ut en del till en rektangel.


9. Bred på ett jämnt lager av din fyllning.


10. Välj i vilken form du vill göra dina kanelbullar.


11. Upprepa med resterande degbitar.


12. Låt bullarna jäsa ett tag, gärna under plastfolie.


13. Sätt på ugnen.


14. Pensla dina bullar med ett uppvispat ägg som du blandat med kallt vatten. Strö på din topping.


15. Grädda bullarna, under tiden kan du koka ihop din sockerlag.


16. Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tar ut dem från ugnen. Låt svalna.

Bullrecept

Kanelbullens historia

Man brukar säga att kanelbullen har svenskt ursprung, och som vi känner till bullen idag har den bakats sedan 20-talet ungefär. Då hade varor såsom vetemjöl och socker, som ransonerats under första världskriget, blivit mer lättillgängliga igen.


Under de första decennierna var det dock nästan bara bagerier som bakade kanelbullar, och det ansågs då vara en riktig lyxfika. Men under 50-talet, när ekonomin förbättrades i folkhemmet, växte populariteten för kanelbullen och bakverket blev allt vanligare.

Kanelbullens dag

Idag är kanelbullen hyllad året runt – men särskilt på Kanelbullens dag som firas varje år den 4 oktober. Temadagen för kanelbullar har funnits sedan år 1999 och startades av Hembakningsrådet i samband med deras 40-årsjubileum.


Hembakningsrådet grundades 1959 av ett antal svenska livsmedelsföretag som handlade med socker, mjöl och jäst. Under denna tid var 4 oktober även internationella barndagen och man ville, förutom att inte konkurrera med andra matdagar, att dagen skulle associeras med omtanke och omsorg. Dagen blev snabbt populär och 2004, fem år efter att den startades, skrevs den in i Almanacksförlagets almanackor.


Det säljs ungefär 9 miljoner bullar varje år på Kanelbullens dag, enligt beräkningar från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Och då räknas ju inte ens bullarna vi bakar själva in!

Fler tips och tricks för att lyckas med kanelbullar

För att undvika jästklumpar i degen ska du alltid röra ut jästen i vätskan innan du blandar i socker och salt. Detta görs också för att jäsningsprocessen kan störas via direktkontakt med socker och salt. Tillsätt saltet när du nästan har arbetat klart degen. Då får glutenet en bättre struktur och kan lättare ta upp vätskan i degen, vilket i sin tur gör kanelbullarna saftigare. I klassiska bullrecept ser man ofta att mjölken ska vara 37-gradig, eller fingervarm som man säger. Men om du istället använder kall mjölk får du ofta både bättre och godare resultat på dina färdiga bullar. När du arbetar med kall degvätska ska degen arbetas länge, upp till 20 minuter i maskin som går på låg- eller medelhastighet. Friktionen som sker i bearbetningen gör att temperaturen höjs något vilket kickar igång jäsningsprocessen. Degen ska sedan jäsa länge innan gräddning. Alla degar beter sig olika, men använder du en kall degvätska kan runt två timmar i jäsningstid vara en bra måttstock. När degen får ligga så länge utvecklar den dessutom mer smak. I många recept står det även att smöret till bulldegen ska smältas. Men om du använder smält smör behöver degen mer mjöl för att kunna bearbetas och inte vara kladdig, och när du är tvungen att tillsätta mer mjöl resulterar det i en torr deg. Använd istället rumstempererat smör. Det fasta fettet gör att degväggarna som innesluter luften i degen blir stadigare, vilket gör brödet luftigare. Arbeta in det rumstempererade smöret tillsammans med socker, salt och kryddor innan du tillsätter mjölet till degen. Ja, och på tal om mjöl. Det blir ju inga kanelbullar utan mjöl, som är en av de viktigaste ingredienserna i en bulldeg. Men för mycket mjöl gör din deg torr, hård och tråkig. Tillsätt därför inte all mängd mjöl som står i receptet direkt, utan ta lite i taget och jobba in. Du kan alltid tillsätta mer efterhand om du märker att det behövs. Degen ska inte vara kladdig, men den ska kännas lite klibbig och samtidigt stabil. Om degen känns lös är det inte nödvändigtvis mer mjöl som behövs. Testa att arbeta med den lite längre så som den är, på så sätt får degen bilda mer gluten själv och kan då bli mer stabil. Medan mjölmängden sällan behöver ökas på så är det tvärtom för fyllningen. Använd alltid rejält med fyllning och räkna med att öka på mängden som står i receptet redan från början. Blanda även fyllningen innan du breder ut den på degen. Då är du säker på att allt det goda fördelas jämnt. Om din fyllning innehåller smör ska den vara rumstempererad eftersom det då blir lättare att breda ut den. Fyllningen är minst sagt halva grejen med en kanelbulle, och det finns inget tråkigare än när en stor del av fyllningen stannar kvar på plåten efter att ha runnit ur bullen vid gräddning. För att förhindra att det sker kan du blanda i någon tesked maizena eller skorpmjöl i din fyllning, det binder vätskan och hjälper till så all den goda fyllningen stannar kvar i bullen. Scrolla vidare för fler tips och recept.

Ännu fler bulltips

Som hemmabagare får man ofta bäst resultat på sin deg om man knådar den i maskin. En bulldeg ska arbetas länge för att bli smidig och elastisk så glutentrådarna inte går sönder under jäsning eller när bullarna gräddas. Börja alltid med att låta din maskin gå på en låg hastighet i några minuter för att sedan öka farten. Du kan testa om degen är färdigarbetad efter ett tag genom att ta en bit deg mellan fingrarna och dra. Om du kan spänna degen så den är väldigt tunn utan att den spricker så är den klar. Om den går sönder låter du köksmaskinen gå en liten stund till. Upprepa testet tills dess att degen håller ihop.


Att arbeta degen tills den lossnar från kanterna på bunken kan vara en bra fingervisning, men det kan också orsaka att du har i för mycket mjöl i din deg. Känn efter med ovanstående tips, om degen känns bra även om den klistrar sig lite på kanterna kan du bara använda en degskrapa för att få loss den.

Degen är känslig när den jäser, så låt den stå på en plats i köket utan risk för drag. Jäkta heller inte på jäsningen. Alla degar beter sig olika, så istället för att blint förlita dig på den tid som står i receptet är det bättre att hålla koll på degen. Degen ska jäsa till dubbel storlek.


För att ge degen de bästa förutsättningarna att jäsa ska du också täcka över bulldegen. Ofta används en bakduk, men det kan göra att ytan på degen blir torr och hård. Täck istället över din bulldeg med plastfolie. Folien håller all fukt inne i degen vilket gör att dina kanelbullar blir saftigare.


För att dina bullar ska få fin färg och behålla sin saftighet ska du pensla dem både innan och efter de gräddas. Pensla dina kanelbullar med uppvispat ägg innan de åker in i ugnen, det ger dem en fin yta och färg samt gör att sockret håller sig fast. Blanda gärna ut ägget med lite kallt vatten, det hjälper bullarna att behålla sin jäsningshöjd. Annars vill de gärna sjunka ihop lite när man penslar dem.


När dina bullar är färdiggräddade ska du pensla dem med sockerlag. Det är ett riktigt gammalt konditoritrick. Sockerlagen gör att bullarna får en glansig yta, och förhindrar även att fukten avdunstar vilket gör att bullarna håller sig saftigare längre. Sockerlag gör du med lika delar socker och vatten. Koka upp, låt sockerkristallerna lösa upp sig och vänta tills lagen blivit lite tjockare. Pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen.


Tips! Här hittar du smarta bakredskap och formar

Checklista – så bakar du de godaste bullarna

- Kolla utgångsdatumet på mjölet. När du bakar med färskt mjöl blir resultatet bäst.


- Använder du kardemumma i degen? Köp hela kardemummakärnor och mortla dem. De ger mer smak än färdigmalen kardemumma.


- Byt ut vaniljsockret mot vaniljstång för att förhöja smaken på bullarna.


- Rör ut jästen i vätskan innan du blandar i kryddor. Detta eftersom jäsningsprocessen kan störas via direktkontakt med socker och salt.


- Med kall degvätska får du ofta bättre och godare resultat på dina bullar.


- Använd rumstempererat smör istället för smält smör i degen. Om du använder smält smör behöver du använda mer mjöl för att kunna arbeta med degen, vilket gör den torrare.


- Öka på mängden fyllning mot vad som står i receptet. Snåla inte!


- En bulldeg ska bearbetas rejält, så låt den knådas i maskin.

- Degen är känslig i jäsningsprocessen. Låt den jäsa i köket på ett dragfritt ställe.


- En bakduk kan göra ytan på degen torr och hård. Täck istället över din bulldeg med plastfolie, det håller all fukt inne så bullarna blir saftigare.


- Pensla bullarna med uppvispat ägg innan de gräddas för att ge dem fin färg.


- Pensla bullarna med sockerlag när de kommer ur ugnen, förutom att ge dem en glansig yta bevaras också fukten i bullarna.


Vilken form på kanelbullarna ska jag ha?

En kanelbulle kan naturligtvis ha vilken form du än vill ha, endast fantasin sätter gränser. Men om du vill hålla dig till klassiska bullar finns det ett par former att välja mellan. Läs vidare för vår guide i hur du lyckas göra fina bullar som passar på vilket fikafat som helst.


Kanelsnäckor

Den kanske mest traditionella kanelbulleformen av dem alla är snäckan, och den är busenkel att göra.


1. Kavla ut degen till en rektangel.

2. Bred på fyllning på degen, och kom ihåg vad vi sagt – snåla inte!

3. Rulla ihop degen på längden.

4. Skär i skivor, ungefär två centimeter tjocka. Lägg över på en bakplåtspappersklädd plåt.

5. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och in med bullarna i ugnen.

6. Pensla bullarna med sockerlag när de är färdiggräddade och låt svalna.

Kanelknutar steg 1-5

1. Kavla ut degen till en rektangel.

2. Bred på fyllning på degen.

3. Vik degen på mitten från långsidan.

4. Skär degen i strimlor, drygt en centimeter breda.

5. Ta en remsa och skär ett snitt längs mitten av den, men lämna runt två centimeter i ena änden orörd.


Kanelknutar steg 6

6. Snurra de två ”benen” runt varandra.

Kanelknutar steg 6 fortsättning

6. Fortsätt rulla in längden så det blir en snurra.

Kanelknutar steg 7-8

7. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och in med bullarna i ugnen. 8. Pensla bullarna med sockerlag när de är färdiggräddade och låt svalna.

Kanelsnurror steg 1-4

Även kanelsnurror ger en härlig cafékänsla. Med dessa imponerar du verkligen på vem som helst.


1. Kavla ut degen till en rektangel. 2. Bred på fyllning på degen. 3. Vik degen på mitten från långsidan. 4. Skär degen i strimlor, drygt en centimeter breda.


Kanelsnurror steg 5-6

5. Ta en remsa och tvinna den. 6. Ta tag i den tvinnade remsan och vira den runt dina fingrar. 


Kanelsnurror steg 7-9

7. Lämna en liten ände och dra den rakt över knuten. Vik in den på undersidan och fäst där. 8. Pensla med ägg, strö på pärlsocker och in med bullarna i ugnen. 9. Pensla bullarna med sockerlag när de är färdiggräddade och låt svalna.

Vilken topping ska jag ha på mina bullar?

Om du vill ha pärlsocker, hackad mandel eller kanske kokos på dina bullar bestämmer du naturligtvis helt själv. Men det är såklart väldigt gott att matcha din topping med fyllningen du valt, så att bullen får en god helhetssmak.


Den mest klassiska toppingen på bullar är pärlsocker. Det passar utmärkt till den lika klassiska kanelfyllningen.


Att addera glasyr eller frosting på bullarna är vanligt i bland annat USA. Du får en mer mastig och sötare bulle än den vi är vana vid i Sverige.

Om du väljer att göra kardemummabullar kan du blanda malen kardemumma med socker och sprinkla över bullen för att ge den extra mycket härlig kardemummasmak.


Krossade mandlar eller mandelflarn är väldigt gott på bullar med chokladfyllning, eftersom det är två smaker som kompletterar varandra väldigt bra.


Att experimentera med toppings på dina bullar kan vara jätteroligt, och du kanske till och med hittar en ny favorit. Varför inte testa att ringla över en hemmagjord kolasås eller strössel på dina bullar?

Baka glutenfria bullar

Precis som med all glutenfri bakning kan det vara trixigt att få till glutenfria kanelbullar, speciellt om man inte är van vid att baka glutenfritt eller kan de bästa knepen. Läs vidare för att få tips på hur du ska tänka när du bakar glutenfria bullar.


Till skillnad från en bulldeg med gluten så ska en glutenfri deg vara lösare och mer kladdig. Det kan kännas lockande att tillsätta mer mjölmix men gör inte det, då blir degen torr.


Det är gluten och dess glutentrådar som binder struktur till en deg, vilket gör att den blir lättare att knåda och få den att hålla ihop. Glutenfritt mjöl har inte den förmågan. Istället kan du tillsätta fibrer som hjälper till att binda vätskan i degen, exempelvis fiberhusk.


Istället för att mäta upp mjölet som vanligt är det en god idé att väga det när du bakar glutenfria bullar. Glutenfritt mjöl är nämligen ofta mer kompakt än mjöl med gluten, om du inte mäter mängden kan det alltså lätt bli för mycket.


Även om en glutenfri deg ska vara lösare än en deg med gluten i så behöver den ändå en del kärlek. Arbeta gärna med den i 5-10 minuter i maskin, eller ungefär dubbelt så länge om du knådar för hand. När du arbetar med degen länge får du in mer luft, vilket hjälper degen att jäsa.


För att få dina bullar att lyfta lite extra så kan du blanda olika jäsningsmedel i din deg. Jäst, bakpulver och bikarbonat utgör en bra blandning som får dina glutenfria kanelbullar att bli extra fluffiga.


Eftersom den glutenfria degen är lite kladdig så kan det vara svårt att kavla ut den. Håll dig från att tillsätta mer mjöl när du kavlar ut degen, eftersom det kan göra bullarna torr. Testa istället att kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.


Glutenfri deg är ofta naturligt lite torrare, så var inte rädd för att bre på extra mycket fyllning. Dubbla satsen kan vara en bra utgångspunkt.

Tips för dig som är glutenallergiker

Baka veganska bullar

Att baka veganska kanelbullar är lätt som en plätt. Byt bara ut smöret mot mjölkfritt margarin och mjölken mot ett växtbaserat alternativ. Istället för att pensla bullarna med ägg innan de åker in i ugnen kan du pensla dem med vegetabilisk grädde.


Tips för dig som är vegan

Att fylla sitt hem med doften av nybakade kanelbullar är ljuvligt. Men ibland är det inte alltid vi hinner eller orkar baka själva. För de tillfällena har Mathem en massa goda färdiga bullar att klicka hem.