Gå vidare till huvudinnehåll
Förälder som utför blöjbyte på bebis

Blöjor och bajs

Grattis till det lilla tillskottet i familjen. Blöjbyten kan kännas som en svårbemästrad konst i början, men med rätt utrustning blir det en barnlek. Ta del av våra tips och gör blöjbytet till en mysig och lekfull stund med ditt barn.

Bra att ha hemma

Blöjor är ju en självklarhet. Se till att ha ett ordentligt lager av rätt storlek och modell. Du vill inte stå utan när det är dags att byta.


Skötbord och skötbordsunderlägg gör det bekvämt för både dig och ditt barn. Skötbordet är såklart inget måste, och har du inte plats för det i badrummet går det lika bra att lägga en skötbädd med underlägg på en bänk, en säng eller på golvet.


Våtservetter tvättlappar och handdukar för att hålla den lilla ren. Med tvättlapp, vatten och babyolja får du bebishuden både ren och återfuktad. Små handdukar och våtservetter kommer du ha nytta av under hela uppväxten, och du märker snabbt att de kan ha fler användningsområden i vardagen.


Papperskorg och blöjpåsar att slänga blöjor och servetter i. En pedalhink med lock är både smidig och hjälper till att hålla borta bajslukt.


Lotion och krämer är alltid bra att ha nära till hands. Bebishuden är känslig och extra utsatt av blöjan och avföringen.


Extra ombyten av kläder är alltid bra att ha till hands. Olyckor kommer att ske.


Leksaker. Blöjbytet är ett perfekt tillfälle för dig att bonda med ditt barn. Något kul för barnet att pilla med eller titta på kan både underlätta och förgylla er stund tillsammans.

Vilka blöjor ska ditt barn ha?

Det finns en mängd blöjsorter för olika åldrar, kroppstyper och situationer. Testa dig fram och hitta den modell som passar ditt barn. Storlekarna sträcker sig normalt från 1 till 8 och baseras på barnets vikt, från 1 kg och vanligtvis upp till 26 eller 30 kg. Det finns även nattblöjor för större barn. Men för din nyfödda är det storlek 1 eller 2 som gäller.

Hur ska bebisbajs se ut?

Barnets avföring kan variera i färg och konsistens, och det är helt normalt. Från lös till lite fastare – det mesta är inom ramen för det normala. Barnets första bajs liknar tjära och kallas barnbeck. Det övergår sedan till senapsfärgat bröstmjölksbajs, och med det får du en lite fränare bajslukt på köpet.


Skulle avföringen vara vit eller ljusgrå, eller om barnet har diarré under en längre tid, är det läge att kontakta vården. Det samma gäller vid förstoppning. Du kan alltid vända dig till BVC om du känner dig orolig. Ett samtal för mycket till barnmorskan är bättre än att söka råd hos självutnämnda experter på olika nätforum.



Publicerad: 2024-08-15

Skribent: Marcus Sjöberg


Källor:

Knodd.se

Libero