Hoppa till huvudinnehåll
Broddarpsgården

Svartkål och broccoli från hjärtat av Bjärehalvön

Det lilla familjelantbruket Broddarpsgården ligger vackert beläget på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Här odlar Håkan Paulsson broccoli och svartkål tillsammans med sonen Julius. Goda grönsaker som vi på Mathem är stolta över att kunna erbjuda våra kunder.

Varje säsong fylls 30 hektar odlingsmark med grönsaksplantor på Broddarpsgården. Bland annat broccoli och svartkål, som är två favoriter hos pappa Håkan och sonen Julius.


– På sommaren äter vi broccoli eller svartkål nästan varje dag. Bara koka eller ånga och sen äta med smör och lite salt, eller ha dem i en sallad. Och glöm inte broccolistammen.

Hållbara grönsaker från Bjärehalvön

Håkan tar upp en broccoli från en av raderna och skalar bort blasten.


– Många slänger stammen, men den är faktiskt nyttigare än själva huvudet och har samma fina smak. Den behöver bara lite längre tillagningstid.


Att tänka hållbart och långsiktigt är en självklarhet för familjen som nu driver gården i femte och sjätte generationen. Det tänket genomsyrar hela arbetet, från liten planta till skörd.

– Att vara effektiva och använda så lite resurser som möjligt är viktigt i allt vi gör. Vi radhackar och jobbar med radmyllning för att använda så lite gödsel som möjligt, säger Håkan och fortsätter:


– Sen vattnar vi nysatta plantor, om det är torrt, ungefär var tredje dag. Vi tar vattnet från vår egen djupvattenbrunn och använder en rampspridare för att minimera åtgången.


Ett svinnsmart tips från Håkan och Julius är att behålla plasten på grönsakerna.


– Vi hade gärna skippat plasten om den inte varit för att det ger skydd mot yttre påverkan och förlänger hållbarheten. Den hjälper även broccolin att behålla fukten, förklarar Julius.

Gott och grönt

Det karga och kustnära landskapet, med både skog och slättlandskap, ger en positiv inverkan på smaken. En bonus är att våren ofta kommer relativt tidigt till Bjärehalvön och det är bra för odlingen.


– Ska vi ta ett huvud och se? säger Julius och skär av ett svartkålshuvud från en av de långa raderna.

– Den är väldigt god, krispig och fin. Jag brukar bara hacka ner den lite och blanda med olivolja och vitlök. En broccolisort vi odlar heter Beneforte. Den har en väldigt god smak, ganska söt. Den smakar som en broccoli fast bättre, säger Julius och skrattar.


Broccolins milda kålsmak gör den enkel att använda i såväl sallader, pasta och gratänger som i heta wokar och grytor. Svartkålen som odlas på Broddarpsgården är av sorten Raven. Den har en djup, mustig och lite kryddig smak med mild beska som ger den sin unika karaktär.

Färsk broccoli och svartkål

På Broddarpsgården planterar man de små plantorna i olika omgångar. Nya småplantor sätts varje vecka för att hålla grönsakerna så färska och fina vid skörd som möjligt. Från att de sätts ut tar det ungefär 60 till 70 dagar från planta till färdig broccoli.


Både Håkan och Julius tycker att det är viktigt att deras grönsaker både är goda och ser bra ut.

– Den ser ju ut som en broccoli, men tittar man närmare är den mer kompakt med ett snyggare huvud, mer symmetrisk med stammen, säger Håkan och måttar broccolin med handen.


För svartkålen är det viktigt att den har en bra storlek och mycket krisp i bladen.


– Den ska vara ganska hård i bladen och tung. När man tittar på ett svartkålshuvud uppifrån ska man också se att den har nya mindre blad innanför, då är den kanon! säger Julius och packar ner kålen i sin plaststrut.


Vi älskar små lokala producenter som brinner för sina produkter. Broddarpsgården är inget undantag. Det råder ingen tvekan om att de odlar sina nyttiga och goda grönsaker med omsorg. Testa svartkålen Raven och broccolin Bellaverde du också. Du hittar dem såklart här på Mathem.

Se mer



Broccoli med rostade jordnötter och nuoc cham

Perfekt tillbehör till asiatiska rätter.

Ravioli med smörfräst svamp och svartkål

Snabb vardagsmiddag med krispig svartkål och ravioli i fokus.

Hel broccoli med chili och misodressing

Läckert och svinnvänligt tillbehör som ger extra hetta till grillmaten.

Svartkål Klass1

34,95 kr

112,74 kr /kg

Svartkål Klass1

Sverige, 300 g

Svartkål kallas även för palmkål i Sverige och är en korsning mellan Savoy- och grönkål. Italienarna älskar svartkål och har varit mycket uppskattad sedan 1700-talet. Svartkål påminner om spenat men har en mer karaktärstisk och starkare smak. Svartkål passar väldigt bra i soppor, grytor, wook och enkelt bräserad i lite olivolja kryddad med salt, peppar och vitlök serverad med tillbehör. Svartkålen förvaras bäst i +0-4°. Bipacksedel