Gå vidare till huvudinnehåll
Allt om chokladbollar - recept och historia

Allt om chokladbollar - recept och historia

Chokladbollen är ett älskat inslag på våra svenska fikabord. I den här artikeln kommer vi guida dig kring allt du kan tänkas vilja veta om chokladbollar - från olika goda recept till fakta om hur chokladbollens dag kom till.

Receptet på chokladbollar har levt vidare genom generationer och bakas fortfarande både i hem och på caféer runt om i Sverige. De är väldigt goda, men de är kanske extra uppskattade för att de är så enkla att göra. Det behövs bara ett fåtal ingredienser som ofta finns hemma, dessutom behövs det ingen spis eller ugn vilket gör det perfekt för barnen att baka.

Recept klassiska chokladbollar

Ca 20-25 chokladbollar 

Ingredienser:

100 gram rumstempererat smör

3 dl havregryn

1 dl strösocker

0,5-1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

2 msk starkt kaffe (kan uteslutas)

Kokos, pärlsocker eller annat att rulla dem i


Gör såhär:

Blanda alla ingredienser väl. Forma smeten till små bollar och rulla bollarna i kokos, pärlsocker eller annat. Ät upp på en gång eller förvara i kylskåp. Hur smidigt som helst!

Baka chokladbollar hemma

Chokladbollar med en twist

Även om klassiska chokladbollar är en riktig höjdare, kan det ibland vara kul att twista till dem. Chokladbollar går egentligen att variera i oändlighet och det är bara din egen fantasi som sätter gränsen. Om du utgår från det klassiska receptet, kan du testa att blanda i finhackad färsk röd chili eller chiliflakes, pressa i apelsinsaft eller ha i flingsalt i smeten. Alla dessa tre alternativ gifter sig väldigt väl med den härliga chokladsmaken. Vill du göra en mer “vuxen” variant kan du addera sprit i form av punsch eller rom. Du kan även testa att bryna smöret vilket ger en nötig ton. Och varför inte testa att rulla bollarna i krossade nötter istället för kokos eller pärlsocker? 

Chokladbollstårta

Chokladbollar är en favorit hos både stora och små, och ibland kan man inte få nog av gottigheterna. Så varför inte göra chokladbollar i ett större format? Chokladbollstårta är ett säkert kort för alla kalas.


Du kan välja att göra din chokladbollstårta simpel och helt enkelt forma vanlig chokladbollssmet till en tårtbotten. Toppa tårtan med färska bär, grädde, fler chokladbollar, pärlsocker eller det du är sugen på. Du kan också avancera upp din chokladbollstårta. Exempelvis kan du testa att mixa den vanliga chokladbollssmeten så den blir slät och härligt krämig. Kanske lägga på en glasyr ovanpå tårtan, toppa med färska bär och vips har du en lyxig tårta på nolltid! Oavsett vilken variant du väljer att göra är det både ett gott och enkelt alternativ till en tårta då det inte är några bottnar som behöver gräddas i ugn. Det enda som krävs är att tårtan vilar cirka 30 minuter i kylen innan den serveras. Precis som med vanliga chokladbollar kan du även välja att smaksätta din chokladbollstårta om du vill lyxa till den lite extra. 

Chokladbollsrulltårta

En annan variant av vår omtyckta chokladboll är chokladbollsrulltårtan. Även här utgår du från grundreceptet för chokladbollar, men när smeten är klar kavlar du istället ut den till en rektangel mellan två bakplåtspapper. Precis som med vanlig rulltårta ska chokladbollssmeten få en fyllning. Fyllningen kan vara ungefär vad som helst, så länge konsistensen är tillräckligt hård för att kunna rullas ihop utan att den rinner ut. Bred på med ännu mer choklad i form av en chokladkräm. Testa att fylla den med en len och krämig smörkräm, eller fräscha upp smeten och fyll den med sylt eller kräm gjord på bär eller frukt, exempelvis apelsin. Här kan du testa dig fram, och inte heller här är det något som behöver gräddas. Du kavlar ut din chokladbollssmet till en rektangel, brer på din fyllning och rullar ihop. Sedan låter du chokladbollsrulltårtan vila i kylen tills den har satt sig, ungefär 1-2 timmar. Efter det är det bara att servera, äta och njuta!

Chokladboll eller kokosboll?

En del kallar det chokladboll, andra kokosboll och vissa säger havreboll. Vilken är egentligen den rätta benämningen på kondisbiten? Självklart får man kalla den för vad man vill, men faktum är att i alla fall havreboll refererar till en annat kondisbit, som är väldigt likt det vi i artikeln väljer att kalla chokladboll. Havrebollen innehåller en mindre mängd kakao, dessutom arbetas smeten en längre tid vilket skapar en gräddigare konsistens. 


Huruvida chokladboll eller kokosboll är “rätt”, är helt upp till en själv. Dock kan kokosbollen lätt förväxlas med den andra kondisbiten, där ett choklad- och kokostäcke döljer ett fluffigt vitt skum. Chokladboll är den benämning som finns med SAOL, men rullar man sina bollar i kokos är det ju fullt rimligt att referera till dem som kokosbollar istället.


Inte nog med benämningen, det finns fler aspekter av chokladbollen som många är oense om. Ska man rulla i pärlsocker eller kokos? Ska man ha kaffe i smeten eller inte? Som ofta när det kommer till smaker inom matlagning eller bakning finns det inga rätt eller fel, utan det handlar om vad man själv föredrar. Gillar man inte allt för söta bakverk, kan det ju vara en bra idé att rulla bollarna i kokos istället för pärlsocker. Vad gäller kaffe i smeten finns det såklart en fördel med det, utöver smaken kaffet bidrar med. Det gör smeten lite fuktigare, vilken då kan uppfattas som mindre torr. Gillar man inte kaffe kan man helt enkelt göra chokladbollar utan kaffe. Känner man att den blir för torr utan kaffet kan man addera mer smör (eller vilken fettkälla man väljer att använda) eller annan valfri vätska som också kan hjälpa till att höja smaken på chokladbollarna.

Nyttiga chokladbollar

Det finns en hel uppsjö av olika varianter av chokladbollar, och många av dessa är varianter på lite nyttigare chokladbollar eller rawfoodbollar. 


Ibland kan man vara sugen på något sött och gott, varje dag. Då kan det vara skönt att veta att om man vill så finns det alternativ som du kan snacksa på dagligen utan att det blir för onyttigt. Ett väldigt enkelt alternativ är att utgå från grundreceptet på vanliga chokladbollar, men byta ut socker och smör till mosad banan. Bananen ska vara mogen, på gränsen till övermogen. Det kommer göra smeten både krämig och söt, utan varken fett eller socker.


Gillar man inte banan kan man göra nyttiga chokladbollar på andra sätt. Ett enkelt och gott alternativ är att du igen utgår från grundreceptet. Men du ersätter smöret med kokosfett, utesluter socker och tillsätter istället dadlar. Det kommer ge chokladbollarna en naturlig sötma och liknande konsistens som originalreceptet. Du gör lättast dessa bollar genom att ha i alla ingredienser i en matberedare, alternativt mixa med stavmixer, och köra tills alla ingredienser gått ihop. Känns degen för torr kan du addera lite vätska. Svårare än så är det inte att göra nyttiga, men samtidigt väldigt goda, chokladbollar!

Rawfoodbollar

Rawfoodbollar är fullproppade med nyttiga näringsämnen och väldigt energigivande, och dessutom goda. Därför passar de perfekt att äta innan träning, som ett snabbt mellanmål eller till fredagssnackset. 


Rawfoodbollarna kan även varieras helt efter ditt tycke och smak. Smaksätt med choklad, som vanliga chokladbollar, med lakrits, apelsin, ingefära och lime eller äpple. 


Grunden i en rawfoodbollar består oftast av nötter eller frön samt torkad frukt av något slag. Nötter och frön innehåller mycket naturliga fetter och bidrar till den krämiga konsistensen. Du kan självklart variera både nötter och frön, men några exempel som funkar extra bra är cashewnötter och mandlar. När det gäller den torkade frukten är det vanligaste att göra rawfoodbollar med dadlar (färska eller torkade), vilket ger en ganska naturell smak och du har möjlighet att smaksätta bollarna med något annat. Men du kan även använda exempelvis äpple, aprikos eller fikon för att på så sätt smaksätta din rawfoodboll. Det viktiga är att den torkade frukten inte är helt hård, som exempelvis torkad banan, utan blir lite krämig under bearbetning. 


I och med att frukten är så söt i sig behövs sällan något annat sötningsmedel. Känner man att det behövs sötning ändå kan man skippa sockret och istället använda honung eller agavesirap. Blir bollarna inte tillräckligt krämiga av nötterna och frukten kan man addera kokosolja, det går även bra att addera vatten eller annan typ av vätska för att göra smeten mer medgörlig.


Precis som med vanliga chokladbollar kan du rulla dina rawfoodbollar i det du föredrar, dock kanske pärlsocker skulle förstöra syftet lite. Goda exempel är kokos, olika krossade nötter eller frön och pulver av frystorkade bär. Och precis som med vanliga chokladbollar kan du behålla dem som de är och inte rulla i något alls. 

Recept rawfoodbollar

Ca 20-25 rawfoodbollar

Ingredienser:

200 gram färska dadlar

200 gram naturella cashewnötter

1,5 msk färsk riven ingefära

2 lime - zest från 2, saft från 1

1 krm flingsalt

1 dl kokosflingor (plus extra att rulla i)


Gör såhär:

Mixa cashewnötterna i matberedare, tills det blir ett smul. Tillsätt resten av ingredienserna, mixa ihop allt till en smet. Forma smeten till bollar och rulla bollarna i kokos. Ät direkt eller förvara i kylen! 

Veganska chokladbollar

Det är inte alls svårt att göra chokladbollar veganska. Eftersom det bara är smöret i grundreceptet som är animaliskt kan du lätt byta ut det men fortfarande behålla samma goda smak och konsistens i chokladbollen. Det lättaste alternativet är helt enkelt att byta ut smöret till mjölkfritt margarin.


Om du vill finns det dock andra vägar att ta. Du kan till exempel byta ut smöret till kokosfett eller testa att mixa nötter av olika slag, som innehåller mycket naturligt fett - solroskärnor, jordnötter, cashewnötter. Här kan du laborera helt själv! Väljer du ett mer smakrikt alternativ, som jordnötter, kommer det såklart ge en annan smak till den färdiga chokladbollen. Vill du testa att ha i nötter som källa för fett, utan att smaken förändras är solroskärnor eller pumpakärnor det mest naturella alternativet. 

Glutenfria chokladbollar - utan havre

Chokladbollar är väldigt tacksamma att göra i och med att det innehåller så pass få ingredienser, vilka lätt kan bytas ut efter behov. Vill du göra glutenfria chokladbollar byter du helt enkelt ut vanliga havregryn mot glutenfria havregryn.


Vill du ha chokladbollar utan havre, glutenintolerant eller ej, går det såklart också bra. Man behöver någon ingrediens som är torr och lite bitig för att få till rätt konsistens på smeten. Om du inte vill använda havregryn går det bra att ersätta med exempelvis kokosflingor eller boveteflingor. Man kan även ersätta det med olika mjöler, om man vill ha en helt slät smet som ändå går ihop bra. Olika mjöler som gör sig bra i just chokladbollar är mandelmjöl och kokosmjöl. 

Chokladbollens historia

Föregångaren till begreppet chokladboll har synts till i tidningar och annonser redan från 1910-talet. Då handlade det dock inte om chokladbollar så som vi känner dem idag. På den tiden innehöll de andra ingredienser och sågs mer som smågodis snarare än fika. Chokladbollarna på den tiden hade ett fast “skal” med en krämig fyllning. Chokladbollarna såldes i godisaffärer, och vid de tillfällen de omnämndes var det i sammanhang med just annat snask och godis. Det man valde att kalla chokladboll på den tiden var alltså inte en kondisbit på samma sätt som idag utan en variant på smågodis.


Det första utskrivna receptet som kan liknas vid dagens chokladboll publicerades strax innan jul 1943 i Svenska Dagbladet. Receptet publicerades under ett världskrig och i tider av ransonering i Sverige, förmodligen som ett substitut för det smågodis och kondisbitar man inte längre kunde köpa hem. Många av ingredienserna stämmer, om än inte alla. I detta recept skulle man även koka smeten vilket man absolut inte gör idag. I receptet beskrivs det även att man ska rulla bollarna i socker, så redan under 40-talet verkar den signifikanta delen av chokladbollen ha tagit form.


Det dröjde dock innan chokladbollen, så som vi känner den idag, fick sin framfart i Sverige. Under mitten av 50-talet kan man ana att chokladbollen hade börjat bli vanlig i Sverige. Chokladbollar syntes både i recept och i artiklar. I vissa fall benämndes det fortfarande som smågodis, men majoriteten liknar det vi idag kallar chokladbollar. 1956 publicerades ett recept i Aftonbladet, inskickat av 10-åriga Monika. Det innehöll smör, socker, havregryn, kakao och vaniljsocker. Smeten skulle formas till bollar och rullas i pärlsocker. Då det receptet var inskickat av ett barn kan man med stor sannolikhet anta att chokladbollens recept redan hade börjat sprida sig runt om i Sverige. Det var alltså runt mitten av 50-talet som den moderna chokladbollen föddes. 


1960 publicerade DN ett recept på chokladbollar där det för första gången ingår kaffe i smeten. Om man ska ha kaffe eller inte i sina chokladbollar är dock en diskussion som fortfarande är aktiv.


Ända sedan 50-talet har chokladbollen levt vidare genom generationer och är fortfarande en älskad kondisbit, både att göra hemma och att beställa på fik.

Chokladbollens dag

Chokladbollen har alltså varit en folkkär kondisbit i omkring 70 år, och är idag så pass älskad att den har fått sin egen dag. 11 maj varje år infaller chokladbollens dag. Det har varit en officiell dag sedan 2009, som fick sin start på forumet Flashback. Det var en medlem på forumet som tyckte att eftersom kanelbullen, våfflan, semlan och prinsesstårtan alla har en egen dag, borde man införa en dag för chokladbollen också. “Det läckra bakverket förtjänar också att hyllas med en egen dag”. Hen bestämde även att chokladbollens dag bör vara den 11 maj, just valet av datum verkar dock inte ha varit mer än en slump. Sagt och gjort, sedan det inlägget finns även chokladbollens dag. Dock var det inte förrän omkring 2014/2015 som chokladbollens dag började uppmärksammas ordentligt i olika medier när flera tidningar valde att omnämna chokladbollens dag i diverse artiklar.


Chokladbollen är egentligen bara populär i Sverige, dock kan man utläsa ungefär samma historia kring kondisbiten även i Danmark. Men frånsett det är det inga länder utanför Sverige som uppskattar, eller ens vet vad en chokladboll är. Bakboksförfattaren och tv-personligheten Birgitta Rasmusson hade dock klart för sig varför den är så populär i Sverige, vilket hon förklarade för SVT. “Den är söt, lagom stor, har tuggmotstånd, choklad och är mojig”. Allt det svenskar tycker om helt enkelt!